Безплатна регистрация

Публикации

Възползвайте се от изоставената количка за пазаруване във Вашия електронен магазин

Понякога е възможно да се извлекат определени ползи от неосъществения докрай процес на пазаруване. Потребителите често размислят, сравняват цените и продуктите, преценяват разходите за доставка и датите на доставка. Просто трябва да следим този процес и да се опитаме да се намесим по подходящ начин в подходящото време.

 

Първата стъпка е да стигнем до извода, че количката за пазаруване е изоставена. Един от начините е да засечем определено време – например, ако някой не е завършил покупката в рамките на ........ минути, количката се счита за изоставена. Не е необходимо да се избързва, посетителят на сайта може просто да разглежда и да сравнява цените. Добър ориентир е, ако спре да браузва в сайта за повече от 25 минути.

 

Втората стъпка е какво послание да отправим кам посетителя на сайта, след като той е напуснал количката за пазаруване.

 

Възможни са няколко варианта:

 

- обърнете се към посетителя при следващото му идване на сайта Ви;

- изпратете имейл, понякога конверсиите от това действие достигат до 45%;

- ако имате повече събрана информация – обадете се по телефона, това работи при по-сложните продукти, където е необходимо да се даде консултация на клиента и да се отговори на неговите въпроси. При продажба на застраховки например този подход е подобрил конверсиите с 30%.

 

Третата стъпка е да измерите резултата.

 

Сравнявайте резултатите при различните Ви предложения. Понякога малка разлика в офертата може да доведе до значими подобрения. Например заради безплатна доставка или опаковка може да бъде предпочетен Вашият продукт. Разбира се, отстъпките също са от значение.

 

Не е задължително в писмото, което изпращате на клиентите, да е включена точно същата количка за пазаруване със същите продукти. Целта Ви е да заведете клиента обратно до сайта, там той може да избере нещо друго, дори и да направи по-голяма поръчка.

 

Обърнете внимание, че хората лесно ще разберат подхода Ви, ако винаги постъпвате по един и същи начин – например всеки път, когато някой изостави количката за пазаруване, Вие му предлагате отстъпка или безплатна услуга.

 

Направете система, при която отстъпките за даден клиент при такива ситуации са не повече от веднъж на тримесечие или на всяка трета изоставена количка например. Така посетителите няма да се придържат към някоя проста схема за гонене на отстъпки.

 

В заключение, ето основните неща, към които да се придържате:

- не изпращайте послание към посетителите на сайта прекалено рано, изчакайте ги да пазаруват и разглеждат спокойно

- изберете подходящия начин за Вашето послание

- малките отстъпки водят до решение за покупка

- посланието Ви да е достатъчно ясно и просто

- опитайте се да върнете посетителите на сайта

- не създавайте навици за очакване на отстъпка





Публикувано на 23.04.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация