Безплатна регистрация

Публикации

5 неща, които пречат на онлайн продажбите

Вашият онлайн магазин може да има някое от тези 5 препятствия, за които дори не подозирате, че съществуват.

 

За щастие има достатъчно литература за взаимодействието с потребителите, така че сега ще ги прочетете накратко и ще можете да ги интегрирате във вашия дизайн и интерфейс.

Ще разберете как съвсем малки детайли от вашия сайт могат да окажат голямо влияние на вашия бизнес.

1. Не наблягате на заглавията

Много хора го правят. Повечето от тях смятат, че заглавията са прекалено натрапчиви и няма да постигнат желания ефект. Според информацията от проучването Eytrack III, заглавията са най-вижданият елемент на всяка страница, дори и при наличието на големи картинки. Ето няколко интересни факта около заглавията:

- Заглавията привличат вниманието на потребителите почти веднага и водят пред картинките с голяма преднина.

- Хората сканират първите няколко думи от заглавието, преди да решат дали да излязат от страницата или да останат.

- Заглавието на вашата страница има около 1 секунда да привлече вниманието на потребителя, след което бива игнорирано.

Защо тази информация е важна: Намалявате продажбите си, ако на повечето от страниците ви не се набляга на заглавията, които да казват на потребителя за какво точно е тази страница. Това започва още от началната страница на сайта:



Трябва да поставяте чисти и ясни заглавия и на други важни страници, като "за нас", "често задавани въпроси", "за контакти" и т.н.

Вижте и този пример от страницата на Help Scout:

 


Потенциалните клиенти трябва моментално да се сблъскат със смисъла на сайта. Имате много малко време преди да изгубите интереса им, а с него и продажбите, така че веднага ги грабнете с голямо заглавие.

2. Бавно зареждане на сайта

Вероятно сте го чували и преди - бавният сайт не е добър за продажбите, тъй като хората са нетърпеливи. Но знаете ли докъде се простира този ефект? Според анализите на екипа на Microsoft, отговорен за Bing, скоростта на зареждането на дадена страница е важен фактор относно следните статистики:

- забавяне на отварянето на страницата с 2 секунди понижава и потребителското удовлетворение с 3,8%, губи се средно приход от потребителите с 4,3% и кликовете намаляват също с 4,3%.

Потребителите наистина са нетърпеливи и вашето наказание за бавен сайт няма да бъдат оплаквания в пощата ви, а загубени продажби от хора, които са решили, че не продавате нещо, което си заслужава чакането.

 


Освен това Google класира страниците при резултатите и по тяхното време за отваряне, което е повече от достатъчно да се съобразите със скоростта на зареждане, ако желаете бизнесът ви да е конкурентен.

3. Нечетлив текст и отстояния

Хубавата типография е голяма част от впечатлението на потребителя. От нея зависи колко ще бъде прочетено в интернет страницата ви. От долните графики става ясно как малките отстояния помагат на хората да четат бързо, но да разбират по-малко.



Но проблемът не свършва тук. Много други проучвания са показали, че хората са толерантни към лоша типография точно толкова, колкото и към бавно зареждащи се сайтове. Ако не харесат начина, по който вашето съдържание се чете, те няма да ви уведомят, а просто ще напуснат.

А. Оправете отстоянията

Това е директно обвързано с първото проучване. Там се препоръчва подобряване на отстоянията на всяка страница с текст, което се състои в добавяне на малко празно място вътре и около текста.



Б. Подобрете контраста

Сиво върху сиво може и да изглежда модерно, но е отблъскващо за вашите читатели. Същото важи за всяка трудна за четене комбинация. А коя е най-добрата? Старият черен текст на бял фон - може да не е оригинално, но дава резултати.



В. Повече линии на прекъсване

По този начин се използват и практиките от частта със заглавията, тъй като така текстът става по-лесен за четене.



4. Дизайн, неблагоприятен за четене

Начинът, по който четем, има аналог в това как разглеждаме интернет страници, тъй като голяма част от тях са съставени от текст. Може би сте виждали подобни графики, чрез които се разкрива, че четем с формата на F:



Това важи за всякакви видове страници, като започнем от блогове и стигнем до резултати от търсене, винаги имаме преимущество в лявата страна на екрана. Това идва от начина, по който четем, а резултатите не свършват тук. Според няколко различни проучвания, потребителите държат вниманието си около 69% в лявата част на страницата.

 
Ако вашият сайт търси сериозна интеракция с потребителите си, това е важно за вас. Важно е и да се знае, че обратното важи за потребители, които четат на език, при който се чете отдясно наляво.

5. Объркваща навигация

Навигацията е от важните неща, които трябва да позиционирате правилно, тъй като тя ще е следващото нещо, което потребителите ще видят след заглавията. Но има много лоши примери за зле поставена навигация или прекалено трудна за забелязване.



Според това проучване 70% от потребителите предпочитат да кликват на линкове, отколкото да търсят. Това пък допълва друго проучване, което показва, че потребителите търсят, когато не могат да намерят нещо на страницата, доказвайки че не бива да разчитате много на търсачката.

Уверете се, че навигацията на вашия сайт е поставена на такова място, където хората очакват да бъде. Трябва да е очевидна и изчистена, да става ясно къде води всеки от линковете и да съдържа достатъчно линкове, за да се навигира през важните части в сайта, но в същото време и да не става претрупана.





Публикувано на 15.05.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация