Безплатна регистрация

Публикации

Как да използвате игровите елементи за увеличаване на продажбите

Сигурно вече сте чували термина "gamification" (в превод "игрови елементи").

 

Всъщност навярно безброй пъти, съзнателно или не, сте били пряко засегнати от различни форми на игрови елементи. Запознати ли сте с програмите на авиолиниите, в които "трупате" прелетяното разстояние, и изкушавали ли сте се да отворите изскачащи (поп-ъп) реклами с текст "124-ма разглеждат този хотел в момента". Това са примери, показващи как бизнесът използва игрови елементи, за да ви накара да купите нещо или да предприемат някакво действие.

Според анализаторите на Gartner, "До 2015 г. 40% от 1000-те най-влиятелни организациите в света ще използват игровите елементи като основен механизъм за трансформиране на бизнес операции". А ако погледнем към Google Trends и трафика за търсене на думата "gamification", става ясно, че тази нова маркетингова стратегия за убеждаване не е за подценяване. Вижте как интересът към този термин, измислен към края на 2010 г., постепенно расте:

 


Настоящата статия ще се фокусира върху следното:
Какво представляват игровите елементи?
Какви са различните видове игрови елементи?
Примери за игрови елементи: DODOcase, M&M’s, и What’s In The Bible?
Как игровите елементи трябва да оказват влияние върху успеха на бизнеса?

Какво представляват игровите елементи?

Това е термин, който означава прилагане на игрово мислене и игрови механизми – включващи точки, значки или други подобни стимули, в неигрови контекст с цел да се подобри представянето. Често игрови елементи се използват в бизнеса, за да увеличат продажбите, ангажираността на потребителите, възвръщаемостта на инвестициите, качеството на данните, скоростта на процеса, а също и за да подобрят информираността.

5 вида игрови елементи

Игровите елементи ви помагат да постигнете бизнес целите си, като се основават на вродения стремеж на хората към състезания, статус, постижения и приключване на дадена задача. Ето някои от най-популярните техники, използвани днес:

1. Осигуряване на награди за тези играчи, които успеят да изпълнят определени задачи. Наградите могат да включват точки, значки, нива, отстъпки, карти за подаръци, безплатен превоз и други.

2. Лентата за напредъка е популярен инструмент, който дава на хората ясна представа за начало, среда и край. Тя ги окуражава да се стремят да изпълнят задачата. Лентата за напредък често се използва с цел да се помогне на участниците да отговорят на всички въпроси в едно онлайн проучване.

3. Виртуалните пари често се използват в игрите за мобилни устройста, във Facebook и т. н. Този вид игрови елементи (визират се нереалните пари) винаги се използват в онлайн залаганията, за да създаде у участниците усещане за реалност.

4. Състезанията бързо се превръщат в хитър начин чрез игровите елементи да се окуражи участието на повече хора. Когато наградите, точките, значките и нивото, което сме достигнали, са видими и за другите играчи, или когато има табло с имената на участниците с най-висок резултат, състезателният дух се пробужда у нас.

5. И накрая, ако към скучните процеси просто прибавим забавни елементи, това може да означава добавяне на игрови елемент. Такъв е примерът с добавянето на някакъв вид разказ към инструкциите, или т. нар. "wizard" (в превод "магьосник"), който прави силно впечатление.

 



Примери за игрови елементи

Игрови елементи могат да се добавят към почти всеки уебсайт. Напоследък те са все по-популярни сред сайтовете за електронно пазаруване, които използват игровите елементи, за да подтикнат потребителите да пишат резюмета за продукти, да споделят продукти в социалните мрежи или пък да направят покупка. Ето няколко отлични примера за това как някои бизнеси използват игрови елементи:

DODOcase

DODOcase, компания за калъфи за iPad, добавя игрови елементи към призива за действие с цел покупка, внушавайки идеята, че човек няма много време и трябва да действа бързо. В най-горната част на началната им страница се показва реклама за намаление от 25% при поръчки на стойност поне $100. Но тук идва забавната част, защото има таймер, отброяващ след колко секунди изтича офертата.

 



Освен това DODOcase са добавили игрови елементи и към продуктите си. Вместо да предложат на клиентите дълъг списък с различните калъфи за iPad, те им дават възможност сами да си създадат калъфче в напълно интерактивна среда, наподобяваща работилница. Забележете също, че се използва лента за напредъка – линийка, ясно показваща 5-те стъпки, през които трябва да преминете.

 



What’s In The Bible?

Поредицата дивидита, посветени на Библията и предназначени за детската аудитория, използва маркетингова стратегия, която цели информацията за продуктите да се предава от уста на уста. Използвайки програма, базирана на препратки в социалните мрежи, What’s In The Bible? дава възможност на клиентите си да спечелят награди или карти за подаръци, като споделят продуктите.

 



Когато се абонирате за тази програма, получавате имейл, описващ различните награди, които можете да спечелите. След това ви се представят линкове към социалните мрежи, които използват специален URL, свързан с вашия акаунт за препратки.

 



Всеки потребител, закупил от продуктите на компанията и привлечен от вас, ще ви донесе карта, заредена с $5, която можете да използвате в различни обекти, или карта с $10, която да използвате при покупка на някои от продуктите на техния сайт.

M&M’s

Първите два примера са за това как един малък и един среден бизнес използват игрови елементи в електронните си магазини с цел увеличаване на продажбите. Но компанията M&M’s, произвеждаща бонбони с шоколадов пълнеж, които се топят в устата, а не в ръцете, използва игрови елементи с цел подобряване на представянето си в социалните медии.

В една игра, която изисква да съсредоточите погледа си, дизайнерите на M&M’s създали графика, покрита с бонбони. В нея скрили бисквитка, която феновете във Facebook трябва да открият.  

 



Тази простичка игра събрала почти 25,000 харесвания, над 10,000 коментара и над 5,000 споделяния.

Приложения за игрови елементи

Съществуват множество приложения, които ще ви помогнат да добавите игрови елементи към своя онлайн магазин. Ето няколко от тях:

ReferralCandy

Това е лесна за употреба програма, която позволява на потребителите да споделят продукти и да печелят парични награди, купони, дарения за благотворителност.

Justuno Social Bribery

Ако потребителят сподели продукта във Facebook, Twitter или Google +, се появява изскачащ прозорец с предложение за определена отстъпка при покупка.

Fanplayer Coupon Game Marketing

Използвайте социални и игрови механизми в маркетинговите си кампании и промоциите за купони. Игрите могат да включват слот машини, с които потребителите да печелят намаление в определен размер.

Incentivibe

Спонсорирайте подаръци и състезанията съвместно с други бизнеси, за да предложите по-привлекателни награди. Например за $24.99 можете да предложите на своите клиенти подаръци на стойност $500.

Incentify

Позволете на клиентите да събират точки и да "трупат" разстоянието, което са изминали, с помоща на програмите за лоялни клиенти на различни авиокомпании.

Yotpo Social Reviews

Изпратете автоматичен имейл, с който да попита клиентите дали искат да напишат резюме за продукт.

Social Rebate

Когато клиентът извърши покупка, се отваря прозорец, който му предлага веднага да получи част от парите си обратно, ако сподели покупката във Facebook.

Игровите елементи започват с бизнес цели

От Gartner очакват през следващите години игровите елементи да са отговорни за около половината от всички бизнес иновации. За съжаление обаче това по никакъв начин не гарантира, че всеки проект или кампания, които използват игрови елементи, ще са успешни.

"Според нашите прогнози, до 2014 г. 80% от настоящите приложения, които използват игрови елементи, ще се провалят в постигането на бизнес целите главно заради недобрия си замисъл. Това включва дефиниране на бизнес целите ... В дългосрочен план, след постигане на подобрения в този аспект и след като организациите се фокусират върху дефиниране на ясни бизнес цели, игровите елементи ще имат значително влияние върху бизнеса и ще се превърнат във важно средство, чрез което организациите ще започнат по-сериозно да ангажират вниманието хората".

Забележете, че според анализаторите на Gartner, изглежда ключовият фактор за успеха на игровите елементи е фокусът върху ясни бизнес цели. При всички онлайн магазини бизнес решенията трябва да се определят от степента на успех на представянето, а ключовият показател за ефективност (от англ. KPI - key performance indicator) трябва да определя действията. Затова, когато започнете да планирате маркетингова кампания, в която ще се използват игрови елементи, първо си поставете цели и определете ключовия показател за ефективност.

В контекста на електронната търговия трябва да знаете какво точно се очаква да постигне игровата тактика и защо успешното изпълнение на поставената задача ще от полза за бизнеса и ще постига някаква цел. Съществуват например убедителни доказателства, че резюметата за продукти, написани от потребители, могат да увеличат конверсията, или коефициентът на посетители на един уебсайт. Ето защо прилагането на игрови елементи към писане на резюмета от потребители спомага да се постигне поставената бизнес цел. Получете повече резюмета и това на свой ред може да увеличи конверсията и нетната печалба.





Публикувано на 02.07.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация