Безплатна регистрация

Публикации

Разработка на ефективна структура за интернет магазин – втора част

Идеята за търговия в интернет не може да бъде наречена нова. Първите интернет магазини се появиха още в края на 90-те години на миналия век. Много от тях работят и до ден днешен, а други, за съжаление, отдавна вече не съществуват. Все пак интернет е динамична среда и трябва да се предприемат промени, за да се приспособим към нея.

 

Вижте: Разработка на ефективна структура за интернет магазин – първа част

При разработката на един интернет магазин най-голямо внимание трябва да се отдели на ползваемостта. Под този термин се разбира удобството на търговската площадка за посетителя. А най-важна за ползваемостта е системата за навигация в стоковия асортимент. Условно той може да бъде категоризиран на малък (до 500 позиции), среден (от 500 до 1000) и голям (с над 1000 позиции), при това във всяка категория стоките трябва да са не по-малко от 10 процента от общия асортимент.

В зависимост от широчината на асортимента се използват различни видове навигация: линейна, многостъпални каталози и навигация, основана на подборки. Линейна е тази навигация, при която има последователен преход от една страница към друга. Този тип навигация предполага наличието на пряка линия, която свързва всички страници от възела. Многостъпалните каталози са по-сложен тип навигация, тя се използва в магазини с голям стоков асортимент. Тя предполага наличието на основен (базов) каталог и подчинени подкаталози от по-ниско ниво, които обединяват стоките по някакви признаци. Навигацията на базата на подборките позволява на посетителя да посочи няколко параметъра, според които получава подборка от стоките, които отговарят на зададените от него изисквания.

Отчитайки важността на удобната навигация, създаването на всеки интернет магазин започва с разработването на структурата. При създаването й е необходимо да се взима под внимание спецификата на стоките и на купувачите. Безусловно най-важният раздел в интернет магазина е продуктовият каталог. Във всеки отрасъл съществуват професионални класификации на стоките, но не винаги те могат да се използват при създаването на каталога. Например в парфюмерията има много сложна класификация на ароматите, която включва такива непонятни наименования като например папратови или алдехидни аромати. Едва ли обикновеният потребител знае каква точно е миризмата на алдехидните парфюми. За него по-познати са названия като плодови или свежи аромати. Те се отнасят по-скоро към "битовите класификации“, но за обикновения посетител те имат повече значение, отколкото думи като "алдехидни“. Разбира се структурата на интернет магазина се състои не само от продуктов каталог. Необходими са още информационни раздели със служебна информация. Например за това как се извършва поръчката, доставката и плащането на стоките. Във всеки интернет магазин също така се отделя място за демонстрация на специални предложения.

Всичко, за което досега говорихме, може да се отнесе към съдържанието на магазина. Нека да разгледаме и въпроса за дизайна. Ако проведем аналогия с един "реален“ магазин, дизайнът там е интериорът и оформлението на магазина. Задачата за създаване на търговски дизайн до известна степен се отличава от общия уеб дизайн. С него може да се справи само дизайнер, който разбира спецификата на интернет търговията. Освен удобното разположение на отделните блокове, дизайнът трябва да носи определено емоционално съдържание. Например направете два магазина – за играчки и за компютърна техника. Веднага ще почувствате разликата.

В тази статия разгледахме някои от вътрешните фактори за успеха – относно това, как трябва да бъде организиран един сайт на интернет магазин. И стигнахме до заключението, че и дизайнът, и функционалността трябва да бъдат на високо равнище, за да осигурят на посетителя високо ниво на обслужване. От своя страна търговската идея на предприятието, която се изразява чрез подбора на асортимента и образуването на цените, трябва да осигури неговата доходност.





Публикувано на 01.06.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация