Безплатна регистрация

Публикации

Сравнителна характеристика между онлайн търговията и продажбите на стоки от магазините

Многообразието и конкуренцията в света на онлайн търговията постоянно се увеличават и можете лесно да откриете търсената от Вас стока в голям брой от уебс айтове на цената, която се предлага и в обикновените магазини. Поради тази причина за търговците е важно да подобрят аспектите и функционалностите на своите уебс сайтове, за да се осъществяват повече продажби.

 

Вие също можете  направите някои сравнения, ако  погледнете извън света на интернет. На всяка търговска улица са разположени различни магазини, които преглагат хранителни стоки, електротехника, дрехи, сувенири, книги и други разнообразни стоки.

За да оцелеят в сферата на продажбите,  търговците на дребно ще се опитат да Ви убедят да закупите стоки от тях, а не от техните конкуренти. Витрините на магазините стават все по-атрактивни, а стоките -  по-скъпи. Големият лондондски магазин ''Харви Никълс'' обновява  аранжировката на витрините си на  всеки три месеца.

Британската верига Weatherspoon подбира привлекателни сгради, които да впечарлят минаващите и по този начин да ги накарат да посетят заведението.

Мебелната верига магазини  Argos инвестира значителни средства в създаването на възможно най-лесния начин на закупуване, като въвежда  точки за автоматизирано заплащане и осигурява бързо обслужване на клиентите си.

Защо? Тези вериги магазини са подновили техните обменни курсове. По този начин те осигуряват на всеки, който влезе в магазина, най-подходящия начин за доставка и формират актуални оферти, съобразени с типа бизнес на клиента, така че да го накарат не само да купи техния продукт, но и да остане толкова доволен, че да се върне за повторна покупка.

И при онлайн търговията принципите на продажба са подобни – целта е да се привлекат клиенти чрез маркетинг, а изграждането на магазина се осъществява чрез уеб програмиране. Липсващото звено тук се корени в намирането на точния подход към клиентите, който да ги накара да купуват.

Интернет е мястото, където онлайн търговията има значително предимство. В реалния свят   тестването на различни версии и подборът на най-добър вид за Вашия магазин са невъзможни.
Ето няколко интересни сравнения  между онлайн търговията и продажбите на стоки от магазините.


Витрина = уеб дизайн
    
Сравнителна характеристика между онлайн търговията и продажбите на стоки от магазините Сравнителна характеристика между онлайн търговията и продажбите на стоки от магазините

Начинът, по който изглежда и е аранжирана витрината на всеки един търговски магазин, е от важно значение за клиентите. Неприятната в клиентските очи  визия  ще постави под съмнение качеството на стоките и обслужването. Те ще се запитат дали  магазинът предлага възможност за релкамация на стока, има ли конкуретни цени.


По същия начин е и  при изготвянето на уеб сайт. Посетителите ще направят подобни предположения, съдейки по  дизайна на сайта. Това е ключов момент, в който се решава дали доверието на  клиента ще бъде спечелено или загубено.


Обслужване на клиенти = ползваемост
 
Сравнителна характеристика между онлайн търговията и продажбите на стоки от магазините

Няма значение колко добре устроен е определен магазин и колко добре изглежда, ако нивото на обслужване на клиентите е ниско и непрофесионално. Ако етикетите с цените на стоките не са поставени на точно определеното място или изобщо липсват, клиентите ще се откажат да купуват. Ако не отговаряте на зададените от тях въпроси или не им позволите да използват желания от тях продукт или стока, те ще отидат да пазаруват на друго място.


За онлайн търговията важат същите правила. Трябва да се стремите да представите своите продукти в каталог, който да включва и описанието им. От съществено значение е  сайтът да е с  навигация, която да е бърза и лесна за клиентите.


Рекламни табели = банери


Търговците често поставят стоките върху рекламни табели и билбордове, на централно и видимо място, така че да могат да стимулират визуално клиента и да го накарат да посети магазина и да закупи рекламираната  стока. Рекламните табели са ярки и светещи, съдържащи и упърващи знаци за местоположението на магазина.


В онлаий пространството провокирането на клиентския интерес става с помощта на рекламните банери, които периодично обновяват изображения на стоки от продуктовия каталог на определен магазин.


Пробна стая с огледало = изображения и описания

Сравнителна характеристика между онлайн търговията и продажбите на стоки от магазините   Сравнителна характеристика между онлайн търговията и продажбите на стоки от магазините

В търговските магазини всеки клиент има директен достъп до предлаганите стоки, което му  дава възможност да разгледа избраната от него стока, да отиде в пробната, да облече стоката, ако е дреха, и след това да се огледа на голямото огледало. В този момент клиентът  прави съпоставка между цената и стоката и решава дали да  направи покупка.

При онлайн търговията няма директен контакт и Вие трябва да намерите най-експресивния и изчерпателен начин, по който да представите продукта на клиента. Висококачествени снимки, видеа, описания, препоръки, оценки - това са всички начини, по които  можете да   направите даден продукт атрактивен за посетителя. Трябва да убедите потенциалния си клиент, че продуктът ще  му бъде полезен и нужен, иначе няма да успеете да го продадете.


Търговци = Поведенческо таргетиране

 
Сравнителна характеристика между онлайн търговията и продажбите на стоки от магазините

Продавач-консултантите и търговците, които продават в магазините по главната търговска улица, могат да Ви предложат високо ниво на обслужване. Те познават добре продуктовия асортимент. Ако им кажете какво търсите, те ще Ви предложат селекция от варианти, които да са Ви от полза и да отговрят на Вашите нужди.  Много по-вероятно ще намерите и  ще закупите продукт, ако има някой, който да Ви консултира и да отговори на въпросите Ви.

В онлайн света това е най-трудната част. Затова сайтът Ви трябва да има уникално съдържание, което да показва продукти, които клиентите вече са виждали и търсили преди. Сайтът Ви трябва да има секция контакти, което ще улесни клиента, като се консултира с онлайн търговец.





Публикувано на 01.06.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация