Безплатна регистрация

Публикации

3 начина за използване на социалните мрежи в SEO - първа част

Много от Вас са отбелязали нарастващата роля на социалните мрежи за оптимизацията на сайтове за търсачките. В същото време, ако не бъдат използвани правилно, те могат да се превърнат в огромни черни дупки, които да „изсмучат“ от сайта Ви взаимодействието с клиентите. Така че създаването на фен-страница във Facebook с надеждата това да подобри посещаемостта на сайта Ви няма да е достатъчно.

 

Социалните сайтове „обучиха“ своите потребители да извършват някои често срещани онлайн взаимодействия, които Вие също можете да използвате. Потребителите кликват „харесвам“ за постове, страници и сайтове, тъй като  Facebook ги е обучил на това. Други сайтове дават възможност на потребителите да „споделят“ или „гласуват“ с огромна лекота. Така че, можете да предоставите тези функционалности и на потребителите във Вашия сайт.

Преди да прилагате методи, взаимствани от социалните медии, като част от SEO-стратегията си, трябва да се убедите, че те реално ще бъдат от полза за Вашите потребители, а също така ще облагодетелстват и Вашия сайт. Преценете дали Google или Yahoo няма да сметнат подобна функционалност като спам. Ако дадена функционалност е наистина от помощ на потребителя, помага му да извърши определено действие или му асистира при решаването на сериозен проблем, тогава тя със сигурност няма да има проблеми с одобряването от страна на търсачките.


Най-лесният начин за успех е споделянето


Наистина най-лесният начин да включите социално взаимодействие във Вашата SEO-кампания е да дадете възможност на хората да споделят съдържанието, което публикувате на своя сайт – със свои приятели, на техните сайтове или на социални фийдове (feeds). Сайтове като digg.com са отлични за споделяне на малки интересни инфографики (повече за тях по-долу), докато delicious.com и други подобни сайтове дават възможност за публикуване на линкове към статии във Вашия сайт.

Ако използвате WordPress за публикуване на съдържание, интегрирането на функционалности за споделяне  може да бъде много лесно. Инсталирането на един от следните плъгини, ще даде цял спектър от възможности на Вашите потребители да публикуват връзки, които водят към страниците в сайта Ви.

* ShareThis: плъгин, който е компактен и не е прекалено натрапчив. Той може да е от полза, ако става дума за сайтове, които не публикуват много нови материали.
* Sociable: това е отличен плъгин с много изчистен дизайн. Той включва по-голямата част от големите социални мрежи.
* AddToAny: този плъгин помага на потребителите Ви да споделят, записват и четат материали от Вашите страници в почти всички мрежи. Това е много приятна програмка, която може да се настройва според конкретните нужди и предоставя интересни опции.
* Tell a Friend: този плъгин е в по-малка степен фокусиран върху SEO от останалите, но той позволява на посетителите Ви да се свързват директно със своите приятели и да им препоръчват Вашето съдържание.

Всичките четири опции много лесно се интегрират в сайт, използващ WordPress. Потребителите Ви най-вероятно вече са запознати с техните функции и те със сигурност могат да Ви бъдат от съществена полза, особено ако вече имате постоянни потребители, които често четат материалите, които публикувате.

Ключът тези инструменти да подпомогнат Вашата SEO-кампания е да публикувате качествено съдържание на сайта си.

Вижте: 3 начина за използване на социалните мрежи в SEO - втора част





Публикувано на 19.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация