Безплатна регистрация

Публикации

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър - втора част

Саймън Оксли е британски илюстратор и дизайнер, който живее в Япония. Там той е създал собствено студио за дизайн. Най-известните му творби са логото на iStockphoto и известната на всички птичка на Туитър. Всичките му творения се отличават с простота и лаконичност. Кореспондентите от Tutsplus ни зарадваха с интервю с този самобитен дизайнер.

 

Вижте: Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър - първа част


6. Разкажете за Вашия творчески процес. На хартия ли рисувате или веднага на компютър? Какви инструменти ползвате?

За работата си използвам основно програмата Adobe Illustrator CS2. Дълги години съм рисувал с моливи, мастила, четки и бои. И сега винаги имам под ръка лист хартия и моливи, за да мога веднага да скицирам възникналата идея. Когато започвам да работя, аз не знам как ще изглежда крайната рисунка. Тя се ражда в процеса на рисуване. Понякога това става бързо, но друг път – не толкова.

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър


7. Какви са другите значими проекти във Вашата творческа биография? Разкажете ни за опита от работата с iStockphoto и Кока Кола.

Аз работех с iStockphoto още през 2005 г., когато те едва започваха. Познавах няколко техни служители и получих от тях поръчка за едно лого и няколко иконки. А що се отнася за Кока Кола, аз работих с агенцията Rock and Roll в Брюксел. Те се специализират в музикалните постери.

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър


8. Върху какво работите сега? Има ли нещо, за което мечтаете?

Сега рисувам персонажи за няколко търговски марки. Също така не забравям темата с постерите и картичките, които ми поръчват няколко неголеми магазинчета. А за мечтите... Бих искал повече да пътешествам със семейството и да си купя дом с голяма градина, за да отглеждам плодове и зеленчуци. А в творчески план ме устройват нещата такива, каквито са.

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър


9. Какво Ви харесва и какво не в индустрията на уеб дизайна?

Обичам да разглеждам рисунките на хората, обичам да слушам музика, да гледам спортни предавания. Според мен дизайнерската индустрия не съществува отделно от останалите аспекти на живота. Затова, когато разглеждам сайтове или произведения на изкуството, аз гледам на тях по същия начин, както и на всички останали вещи в моя живот.

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър


10. Как Ви се отразява животът в Япония? Липсва ли Ви Англия?

Да, липсва ми моя роден град, въздухът там, селската местност и отношенията между хората. Но в Япония се чувствам отлично, независимо че това е съвсем друга вселена. Единственият проблем е, че още не съм много силен в японския език, но като цяло в Япония има всички условия за един дълъг и щастлив живот.

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър


11. Какво правите, за да презаредите своите креативни батерии?

Ходя на плаж, в гората, плувам, играя тенис, голф, чета книги, общувам със семейството и приятелите, играя с децата, гледам как те рисуват, готвя, обичам бирата и виното и се радвам на живота.


12. Какъв съвет бихте дали на начинаещите дизайнери и художници?

Не мога да дам съвети. Първо, те могат просто да бъдат погрешни. А второ, всеки има свой собствен път.





Публикувано на 03.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация