Безплатна регистрация

Публикации

SEO конференция 2010 SEO оптимизация на сайт за търсачки от SEOM услуги e-mail маркетинг

Имейл маркетингът е форма на директен маркетинг с клиенти, потребители, бизнес партньори. Той е таргетиран, персонализиран, интерактивен, проследим и много по-евтин.

 

Той е проактивен – напомня за Вас и активно насочва хората към сайта Ви. Промоциите и офертите, обявени чрез имейл към добре подбрана група абонати, предизвикват моментална реакция: покупки (особено онлайн), запитвания, регистрации.
Информационните бюлетини препращат хората към реални „физически“ магазини и събития, проправят пътя на каталозите, изграждат доверие и лоялност, укрепват връзката между конкретния потребител и източника. Понякога вместо да изграждат свои бази данни и бюлетини, рекламодателите наемат такива.
Основната разлика с най-популярните в момента у нас форми на директен маркетинг извън Интернет (брошурите и листовките в пощенските кутии на входа) е позволението. Тук именно е и границата между имейл маркетинга и спама – нежеланата търговска информация. За истински имейл маркетинг говорим, когато получателят предварително е дал своето съгласие да получава търговска информация по този начин от нас.
Когато се спазват основните и съвсем естествени правила на онлайн комуникацията, имейл маркетингът наистина работи, при това отлично. Най-трудната част е събирането на списък с хора, които искат да получават информация от нас по конкретна тема. След това идва усъвършенстването на посланието и ангажимента всеки път то да бъде такова, каквото е обещано. Накрая остава писмата успешно да достигнат своите получатели (често с помощта на специализиран софтуер), те да  могат да ги  видят правилно, за да ги прочетат и да реагират.
За тези, които вече се изкушават от имейл маркетинга, няколко препоръки от практиката:
- използвайте двойно потвърждение за съгласието на потребителя, избягвайте предварително маркираните като „съгласен“ полета при регистрационните форми;
- когато изпращате, идентифицирайте се ясно, дайте информация за контакт с вас и се грижете за репутацията си на коректен партньор;
- наблегнете на текста, направете го въздействащ и адекватен на интересите на конкретния получател – големите и мигащите картинки оставете за уеб сайта;
- сегментирайте, таргетирайте, персонализирайте, анализирайте.

Маркетинг мениджърите по целия свят отделят все по-големи бюджети за имейл маркетинг. По отношение на възвръщаемостта на инвестициите това е може би най-ефективният онлайн маркетинг инструмент. На този фон като че ли е време истинският имейл маркетинг да заеме своето челно място и в българската онлайн практика.





Публикувано на 08.02.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация