Безплатна регистрация

Публикации

Маркетинговата страна на уебдизайна

Дизайнът е считан за една от ключовите елементи за успеха на реклами и продукти. В тази статия ще разгледаме как уебдизайна влияе на маркетинговия и търговски успех на един уебсайт или уеб приложение.

 

Стив Дожбс беше особено фокусиран върху дизайна. Той обучи потребителите да очакват неща, които не само изглеждат страхотно, но и са направени за да "имат смисъл" и предоставят изживяване, което по негови думи е "магично". Хубавият дизайн прави продуктите по-ползваеми и позволява на потребителя да е по-ефективен, което води до по-голямо удовлетворение от ползването.

Тези очаквания водят до това, че дизайна вече не е въпрос на избор, а е необходим за успеха. Вижте компания като Airbnb и я сравнете с VRBO. В днешно време без добре измислен дизайн, продуктът ви може да бъде лесно пренебрегнат.

Когато стане въпрос за дизайн за уеб, има ключови дейстивя, които искате от потребителите. Може това да бъде те да се регистрират, да свалят нещо, да купят нещо, да се абонират или да споделят нещо с приятели. Всичко това може да бъде оптимизирано, ако дизайна е съобразен с нуждите на потребителите. Ето как:

1. Увеличете кликовете

 

Ако искате да трансформирате потребителите в клиенти, трябва да увеличите кликове, в зони, които подтикват към действие, така че да направите потребителя абонат, фен или клиент. Повече кликове на правилните места означава повече потенциални клиенти.

Ето няколко техники, които са доказани и генерират повече кликове (CTR) на всички видове сайтове.

- Нека водещи да са вашите предимства - ScoreBig са се справили чудесно с това на страницата им за регистрация. Тяхното заглавие там е "Членовете спестяват до 60% от цената на спортни, концертни и театрални билети." Ясно и примамливо.

- Направете го ясно - направете подканата за действие ясна, видна и примамлива. Използвайте хубави бутони с добър визуален стил, както и стрелки, които сочат напред, които да подтикват потребителите да продължават.

- Визуална йерархия - какъв е приоритета в информацията на страницата? Какво искате да видят хората? Използвайте типографията, различните размери на шрифтовете и визуални подсказки като иконки, които да привлекат вниманито на потребителя в страницата.

- Запомнете за НИРД (AIDA) - научаване, интерес, решение, действие. Бъдете добри в първите три и ще получите кликване - действието. Запознайте потребителите и ги накарайте да се интересуват, а след това споделете информация, която да ги подтикне към действие.

2. Повече регистрации

 

Ако стартирате ново уеб приложение или услуга, вероятно не започвате с голям бюджет за реклама. Следователно действията на приятелите ви, като споделящи, е много важно. За да достигнете до нови потребители, трябва да направите някои неща за старите.

Ето няколко техники за това:

- Оптимизирайте регистрациите - искайте само толкова информация, колкото ви е нужна. Колкото по-малко са полетата, толкова повече регистрирани ще има.

- Свържете сайта си с Facebook - това прави входа в системата ви не само по-лесен, но и ви позволява да вкарата някои по-сложни социални техники. RockMelt използва Facebook за да покаже, кои приятели на потребителите чакат да бъдат поканени, които води до още покани и нови регистрации.

- Създайте изключителност - колкото по-малко са поканите, толкова по-ценни стават. Създайте усещане за изключителност с помощта на текста и дизайна и поддържайте поканите на ниво, което създава усещане, че струват нещо, но все пак ви позволява да се разраствате. Google+ използва ограничени покани за да предизвика вълнение и стойност, които караха хората да искат да получат покана и акаунт там.

- Награждавайте настоящите потребители - Може ли да наградите потрбителите си за това, че ви рекламират? Dropbox дава допълнително място за съхранение на файловете, Groupun дава бонус точки за всеки ваш приятел, който си купи ваучер.

3. Повече "харесвания" и последователи

 

Социалното одобряване е важна част от изграждането на доверие в клиентите. Не само че броя на "харесванията" и последователите изгражда първото впечатление у потребителя, но и помага за разпространението ви в социалните мрежи. Вграждането на бутони като Like от Facebook и Tweet от Twitter могат да увеличат конверсията и присъствието ви в мрежата.

Има няколко добри практики, които трябва да вземете предвид, когато решите да добавите социални функции на вашия сайт.

- добавете бутони за споделяне - повече от 700 милиона души са в Facebook, кои други сайтове вашите потрбеители посещават редовно?

- изберете бутони, които са подходящи за сайта ви - уверете се, че не разсейват идеята на страницата. ModCloth има Facebook Like бутон на страницата с продуктите, но те са специално направени и не разсейват потребителите от главната цел - подтикването към покупка.

- малкото е повече - не е нужно да имате бутони за всички предлагани услуги. Изберете тези, които а) предоставят повече трафик, б) съответстват на аудиторията и в) са тези, в които и вие сте активни и можете да поддържате. Два бутона са напълно достатъчни.

- обмислете споделянето - много често хората използват Like и Tweet бутоните, но не обмислят какво точно да бъде споделеното съдържание. Уверете се, че всеки елемент е направен така, че да докара нови посетители.

- добавете споделянето, там където е необходимо - къде са най-силните потоци о потребители и къде може да увеличите социалната активност?

- изберете им точно място - бутоните не трябва да бъдат случайно разхвърляни в сайта. Те трябва да бъдат на едно постоянно място.

- какви са ползите - защо някой трябва да "харесва" или следва сайта ви? Какви ще са ползите от това?

- добавете социалните страници при контактите - имате страници в Facebook, Twitter и Foursquare? Сложете ги в страницата за контакти, така че хората да ви намерят лесно в социалните мрежи.

4. Повече продажби


Да правите дизайн, който да продава, означава две неща - яснота и по-малко засечки. Използвайте дизайна за да накрате потребителите лесно да разберат какво продавате и какви са ползите от това, което продавате, а след това ги оставете сами да направят своя избор. Нека се върнем на Airbnb и как те използват дизайна за да направят продукта си по-добър от много по-стария VRBO.

Нека разгледаме техниките, които те използват за да направят повече продажби с дизайна.

- оставете потребителите да усетят продукта - колкото повече възможности имат потребителите да видят и усетят това, което купуват, толкова по-вероятно е да го харесат. Използвайте интерактивни приложения, с които потребителя може да разгледа продукта, вместо да се лута от страница на страница с цел да разбере повече.

- нека водещи да са ползите - клиентите не купуват функцоналностите, те купуват ползите за самите тях... не е важно какво може или притежава продукта. На потребителите им е нужно да знаят, защо и как може той да им помогне. Нека водещите да са ползите при процеса на покупка.

5. Създайте повече пътеки към целта


Преобразуването на обикновен посетител към нов абонат или член е една от най-важните конверсии. Всъщност оптимизацията на конверсионните стойности (CRO) се фокусира именно върху подобряването на регистрирането в даден сайт, чрез подобрени и таргетирани страници.

- разкажете история - покажете как продукта или услугата разрешава проблем на посетителя, където следващата логична стъпка е те да се запишат или купят продукта.

- използвайте ясна йерархия - водете потребителите от началото до края и се уверете, че те лесно улавят водещите ползи и са на прав път към действието.

- бъдете кратки - не претрупвайте страниците си с много ненужна информация. Придържайте се стрктно към главните неща.

- използвайте хубави снимки - историята ви не е представена само с думи. Уверете се, че картинките комуникират със същото послание като текста.

- ограничете нужната ви информация - дръжте информацията, която изисквате от потребителя до абсолютния минимум.

- давайте временни отстъпки - може ли да давате отстъпки или друг тип поощряване, за регистрация?

Свържете всичко заедно

 

Бъдете внимателни и напълно съзнателни към дизайна си и комуникацията с потребителите и това ще ви се отблагодари. Планирайте, тествайте плановете и дизайните си, измервайте и постоянно подобрявайте сайтовете, продуктите и услугите си.

Ако отделите повече време за дизайна, ще постигнете по-добро ниво на успех не само в продажбите, но и в удовлетворението на потребителите.





Публикувано на 27.02.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация