Безплатна регистрация

Публикации

Избор на домейн - втора част

Правилният избор на домейн ще улесни много потребителите да откриват с лекота сайта ви. Ако пък изберете неподходящ домейн, можете да объркате посетителите на сайта и да загубите трафик, което веднага ще се отрази и на потенциала за печелене от онлайн бизнеса ви.

 

Вижте още: Избор на домейн - първа част

Тирета


Много специалисти са против използването на тирета в имената на домейните, ако това може да бъде избегнато. Понякога не може да се избегне, а в някои случаи тиретата в името на домейна могат да бъдат предимство.

Много хора поставят тирета в домейна между няколко ключови думи, опитвайки се да подобрят позиционирането му в търсачките. Например:  perfectkeyword – perfect-keyword.com.
Също така много експерти са на мнение, че по-малките сайтове не трябва да мислят в по-далечна перспектива и за търговската марка, а вместо това трябва да закупуват подобни домейни заради стойността им като ключови думи, за да започнат бизнеса си.
По въпроса има различни гледни точки, но защо да не съчетаем и двете? Ако имате две отлични ключови думи в домейна си и няма тире между тях, те също ще се позиционират добре. Ако вземем за пример сайта phpBBHacks.com, потърсете в Гугъл с ключовите думи  phpBB и Hacks, ще видите, че той излиза на първо място.
Хората ще запомнят името на сайта Ви, но дали ще си спомнят, че в домейна Ви има тире? Най-вероятно не. Тирето в името на домейна също така може да се окаже проблем при произнасянето на адреса. Ако смятате да използвате домейна Your-Name.com, може също така да помислите за закупуването и на YourDashName.com, тъй като именно така ще звучи домейнът Ви при произнасянето му на английски. Това обикновено не е голям проблем, но си струва да му се обърне внимание при избора на домейн.
И накрая, замислете се, колко от големите сайтове използват тирета в основния си домейн? - Много малко и това съвсем не е случайно.

Числа

Домейните, които съдържат числа, имат същия проблем като с тиретата при произнасянето и в същото време нямат предимствата на ключовите думи. Затова домейните, съдържащи числа, могат да се използват само в много специални случаи. И също като при домейните с тирета колко от големите сайтове, които срещате в мрежата включват числа в домейна си? Също не са никак много.

Дължина

Всички сме виждали някои много дълги имена на домейни. В повечето случаи те само ни изнервят. Затова използвайте колкото може по-кратки домейни, като в същото време е добре те да носят основния смисъл. Например не е добре да използваме ESS.com вместо eSportsSection.com, тъй като този домейн не може да съобщи на потребителите, за какво се отнася сайтът, и много по-трудно ще накарате хората да се връщат на страниците Ви. Според експертите е добре максималният брой на символите в домейна да е около 22 знака, като в идеалния случай те трябва да са между 8 и 14. Въпреки това, ако името на домейна характеризира перфектно Вашия сайт и е по-дълго от това, може би си струва да го използвате.





Публикувано на 12.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация