Безплатна регистрация

Публикации

Как да направите сайта си по-достъпен за възрастните хора

Тъй като интернет се превърна във важна част от модерния живот, тенденцията старото поколение да избягва употребата му вече е история.

 

Независимо от това, новите проучвания показват, че по-възрастните хора все още срещат трудности, когато се налага да свършат нещо онлайн.

Nielsen Norman Group правят серия от тестове с 29 уебсайта сред 31 човека на възраст над 65 години. Резултатите са били сравнени с друга група от 20 потребители на възраст между 21 и 55 години.

Сравнението показва, че възрастните, които успяват да се справят със задачите са 55.3% в сравнение с младите – 74.5%.

Времето, което отделят за задачите, също е доста показателно: 7 минути и 49 секунди за възрастните, срещу 5 минути и 28 секунди за младите.

 

 
Това проучване показва, че сайтовете за електронна търговия биха могли да повишат продажбите си сред възрастните хора с 35%, ако подобрят ползваемостта си спрямо тази част от потребителите.

Проблемът наистина е сериозен, тъй като възрастните са по-склонни да се откажат, отколкото да опитат различен подход.

Почти половината (45%) от възрастните, участвали в проучването, показват неудобство и неувереност при използване на нови неща, особено ако не се получи от първия път.

Младите потребители са били два пъти по-активни в търсенето на различни начини за реализиране на задачата.

Докладът предлага няколко метода, с които да направите вашия уебсайт по-достъпен за възрастните потребители.

Уголемете шрифта

 
Зрението отслабва с времето, така че ако искате да привлечете по-старите хора, е добре да използвате шрифт с големина поне 12 единици.

Отделно от това всеки сайт би трябвало да предоставя на своите посетители  възможността да уголемяват размера на шрифта, както пожелаят.

Размер и отстояние на хипертекстовите връзки

 
Хипертекстовите връзки са необходим инструмент за навигацията, затова е важно те да са достатъчно големи, за да се забелязват лесно.

Уверете се, че има достатъчно празно пространство между връзките и избягвайте да ги сбивате една в друга. Това помага да се предотврати погрешното кликване и увеличава скоростта, с която потребителите могат да навигират в сайта.

Същите правила важат и за другите бутони за навигация – колкото по-големи са те, толкова по-лесни са за използване.

Използвайте различни цветове за по-лесна навигация

 
Проучването показва, че възрастните лесно загубват ориентация относно това, кои страници вече са посетили, особено при сайтове, които не използват различни цветове, за да разграничат посетените от непосетените връзки.

Това засяга и младите посетители, но възрастните са по-склонни да се връщат към една страница отново и отново.

Улеснете формулярите

 
Възрастните имат трудности с използването на търсачки и попълването на формуляри, и много от тях се изнервят след опит да използват тирета или скоби при въвеждане на телефонен номер или информация за кредитна карта.

Добра идея е да използвате големи текстови полета и да дадете точни инструкции за това каква информация трябва да се попълни.

 



Ясни съобщения за грешка

 
По-старите потребители срещат трудности при четенето и разбирането на съобщенията за грешки по две причини: първо защото текстът не е достатъчно ясен за тях, и второ – съобщението за грешка се появява на неподходящо място.

 



Избягвайте промени по навигацията

 
Промяната на дизайна на един сайт е необходима, за да се подобри използваемостта и актуалността му, но драстичните промени в оформлението могат да се окажат неприятни за възрастните хора.

Половината от старите хора участвали в проучването казват, че имат списък с основните стъпки и инструкции за ползване на сайтовете, които посещават често.   

Ето защо каквато и да е по-значима промяна би ги затруднила в изпълнението на задачата и съществува риск да се откажат.





Публикувано на 04.06.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация