Безплатна регистрация

Публикации

Как влияе авторството в Google върху стратегията ви за съдържание

Анализаторът на WebpageFX и гост блогър в Econsultancy Shane Jones дава повече информация за това по какъв начин авторството в Google оказва влияние върху стратегията ви за съдържание.

 

През февруари 2011 г. първият ъпдейт на Панда алгоритъма се отрази върху резултатите при търсене и промени начина, по който SEO специалистите и уеб администраторите оптимизират сайтовете.

Целта на Пандата беше да понижи класирането на сайтовете с ниско качество и рехаво съдържание и да подобри класирането на по-качествените и авторитетни сайтове. Това бе началото на края на SEO съдържанието.

Оттогава бяха направени над десет ъпдейта по Пандата и с всеки следващ ставаше все по-наложително сайтовете да подобрят качеството на съдържанието си. Хората си правят догадки за различните критерии, по които Google определя качеството на един сайт. Сред тях попадат задълбоченост на съдържанието, ангажираност на потребителите на отделните страници, споделяния в социалните мрежи и качество на линковете.


Какво представлява авторството в Google?

Един от начините сайтовете да докажат качеството на съдържанието си е чрез авторството в Google (Google Authorship). Това е инициатива на Google, която позволява на потребителите да свързват профил в Google+ с оригинално съдържание, публикувано от същия потребител в уеб пространството, като за целта се използва rich snippet код.

Той свързва авторското съдържание с профила ви в Google+ и променя начина, по който вашата статия, публикация в блог и т. н. излиза сред резултатите при търсене.

 



Авторството в Google е начин да се свърже дадено съдържание с човек, който се е наложил като авторитет по темата. Както вече стана ясно, за целта се използва rich snippet, и по-специално тагът "rel=author".

По този начин не само избягвате опасността от наказание от Пандата (тъй като показвате, че съдържание е качествено), но освен това, когато публикацията се появи сред резултатите при търсене, честотата на кликване се увеличава с до 150%.


Author Rank (позицията на автора): как да се сдобиете с авторство в Google

AuthorRank е нов термин, който се появи във връзка с авторството в Google. С него всеки автор, който създава съдържание за уеб, получава някакво класиране по тема, по която редовно създава съдържание.

Ако авторът е с по-висок AuthorRank, има по-голям шанс да получи авторство в Google за статиите, които публикува и свързва с профила си в Google+.

AuthorRank безспорно се влияе от 6 основни фактора:

1. Авторът има по-висок среден Пейдж ранк за съдържанието, публикувано в мрежата.
2. Авторът има по-голям брой хора в кръговете си в Google+.
3. Авторът по-често публикува съдържание.
4. Авторът е наложил авторитета си и в други социални мрежи.
5. Авторът е събрал повече +1, харесвания, отговори на туитове и ангажираност в социалните мрежи.
6. Брой коментари и споделяния в социалните мрежи както от профила на автора в Google+, така и от страницата, където е публикувано съдържанието.

Някои неща оказват негативно влияние върху AuthorRank:

1. Спинване или пренасочване на вече написано съдържание.
2. Публикуване на съдържание, което е зле написано и в което ключовите думи се повтарят много пъти.
3. Публикуване на съдържание в директории за статии.

Много хора смятат, че AuthorRank вече е интегрирана част от алгоритъма на Google за класиране при търсене. Когато един автор има по-висок AuthorRank по дадена тема, Google ще изкара по-напред в резултатите публикуваното от тях съдържание. Освен това Google използва AuthorRank, за да не излиза най-отпред съдържание с ниско качество.

Инициативата на Google за авторството е част от усилията на Google качественото съдържание да се класира сред първите резултати, да не се оценява високо нискокачествено съдържание, което по всяка вероятност не е оригинално, и да се насърчава активното участие в социалните мрежи.


На какъв принцип работи авторството в Google

За да получи един автор класиране по AuthorRank, той трябва да предприеме няколко стъпки:
1. Авторът трябва да има профил в Google+. На сайта на Google+ потребителят може да си направи нов профил или да влезе в настоящия си акаунт.
2. В профила в Google+ трябва да се попълни подробна информация за автора, сайтовете, за които пише и т. н. В профила трябва да има портретна снимка на автора, на която той се вижда добре.
3. Във всеки профил в Google+ има секция, където излизат статии и съдържание, отбелязани с +1 от автора. Можете да направите тази информация публична, като отидете на редакция, кликнете на таба "+1" и сложите отметка на "show this tab on your profile".
4. Добавете сайта в секция "Contributor to" на секция "Edit Profile". Кликнете на "Add Custom Link" и включете описание и URL на конкретния сайт или страница в блог.
5. Сложете линк към профила на автора в Google+ в блогове.

 




Rich snippet код

След като авторът е попълнил профила си в Google+, необходимостта да се сложи правилния rich snippet код остава.

Линк от блог към профил в Google+

Има два начина да покажете на търсачката, че авторът на дадена страница има профил в Google+.

Първият е да добавите таг в хедъра. Следният код трябва да се добави на всяка страница, чийто автор има потвърден профил в Google+:



           



Като хипертекст (href) трябва да се използва URL адресът на профила на автора в Google+.

Друг начин да свържете страница с профил в Google+ е като сложите линк към страницата на автора в Google+, използвайки параметъра  rel=author. Следният код е пример за това:



           

Blog Title



            Blog Content

            Written by author name



Когато паякът на търсачката обхожда една страница, той гледа дали има таг или линк към профила на автора в Google+ с параметъра rel=author. След това снимката на автора ще започне да се появява сред резултатите, заедно с линкове към профила на автора в Google+ и други негови статии.

Добре е да се отбележи, че горепосочените начини не са задължителни, а са само възможни варианти. Google не дава гаранция, че информацията за автора ще излезе сред резултатите, дори всички стъпки да са изпълнени успешно.


Защо авторството в Google е точно за вас

Авторството в Google помага да се окаже положително влияние върху AuthorRank, а това, от своя страна, увеличава вероятността статиите, публикациите в блогове и другите типове съдържание да се класират добре при търсене.

Тъй като Google продължава да поставя акцент върху качественото съдържание, позицията на автора помага той да наложи своя авторитет. Също така това е важна стъпка, с която един сайт с фокус върху съдържанието ще постигне възможно най-добро класиране сред естествените резултати.

Ако искате да подобрите класирането на авторското съдържание и по този начин да постигнете по-висока честота на кликване, то авторството в Google трябва да е важна част от стратегията, отнасяща се до съдържанието на вашия сайт.





Публикувано на 17.03.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация