Безплатна регистрация

Публикации

Рекламите във Facebook – 9 добри примера

Представяме ви няколко примера, които може да приложите при рекламирането във Facebook. Повечето съвети са за това как да структурирате кампаниите, така че да можете да измервате резултатите по по-ефективен начин.

 

 



И така, ето 9 от най-добрите практики, когато рекламирате във Facebook:

1) Използвайте Power Editor

Какво: Вместо потребителски редактор за реклами използвайте професионалния инструмент на Facebook – Power Editor.

Как: В Ads Manager има линк към него. Ето ръководство от Facebook.

Защо: Power Editor дава много по-голям контрол върху рекламите, както и по-подробен, но полезен интерфейс за управление на кампаниите. Заслужава си да се научите да работите с него. След първите няколко кампании вече няма да имате никакъв проблем.

 



2) Отбележете URL адресите на рекламите

Какво: Всяка ваша реклама трябва да има прикачени променливи (UTM променливи за Google Analytics). Те изглеждат така:

www.yoursite.com/?utm_source=Facebook&utm_medium=CPM&utm_campaign=YourCampaign

Можете да ги поставите в полето за URL на рекламата или да използвате мениджъра на маркери на Facebook.

Как: Можете да ги изписвате ръчно, но е най-добре да използвате таблица. Просто поставете URL адреса в най-лявата колонка и друга информация в останалите колонки. В последната използвайте символа "&", за да поставите всичко заедно:

 

 



Защо: Когато видите кампаниите в Google Analytics, ще добиете някаква идея за представянето на една платформа/кампания в сравнение с друга. След това можете да наблегнете на нещата, които дават по-добри резултати, и да не обръщате чак такова внимание на останалите.

3) Изберете широка аудитория

Какво: Когато насочва рекламите, човек се изкушава да бъде възможно най-конкретен, но това е грешка.

Как: Трябва добре да проучите аудиториите и да се опитате да откриете такава, която включва таргетираната аудитория, но е достатъчно широка, така че това да ви даде по-големи шансове за успех.

Защо: Ефективността на рекламата зависи от това колко хора кликват на нея, а те няма как да го направят, ако ги изключите от целевата аудитория. Напоследък все по-често ще чуете, че качественият трафик е по-важен от голите цифри, но все пак не е лошо да имате основни познания за аудиторията. Въпреки че се твърди обратното, Facebook не знае всичко за вас, така че при толкова много филтри за аудиторията можете да изпуснете потенциални клиенти.

Бихте могли да използвате филтрите за държава, възрастова група, пол, както и за интереси или образование.

 



4) Или използвайте потребителските аудитории от сайта си

Какво: Изградете си аудитория от хора, които вече са посетили сайта ви, и използвайте ремаркетинг през Facebook.

Как: Сложете Facebook генериран елемент на сайта си. Всички посетители на сайта автоматично ще бъдат добавени към целевата аудитория. Можете да си изградите аудитория и от списъка с имейл адреси на потребители.

Защо: Най-добре е рекламите да са насочени към хора, които вече са проявили интерес към вашия продукт или услуга. Възможно е също така да спрете да показвате рекламите на хора, които са ви станали клиенти, за да не им досаждате.

 



5) Използвайте Optimized CPM за плащане

Какво: Нека Facebook реши колко да плащате за CPM.

Как: Когато избирате плащането за реклама, избирайте Optimzed CPM и Use Default Bids в секция Optimization & Pricing.

Защо: Това е най-добрият вариант. Вие задавате целите си и Facebook определя оферирането, така че да постигнете най-доброто. Повечето хора, които се занимават с маркетинг, стигат до извода, че Facebook най-добре може да определи цената за CPM.

6) Разделете кампаниите за десктоп и за мобилни устройства

Какво: Задължително трябва да използвате различни кампании за десктоп и мобилни устройства.

Как: През Power Editor настройвате различни рекламни групи: за мобилни устройства и за десктоп. Всяка реклама в рекламната група непременно трябва да таргетира само съответната платформа.

Защо: След като преминете към Optimized CPM и използвате Website Clicks за цел на кампанията, изниква нов проблем. Хората кликат много повече през мобилни устройства, отколкото през компютър, така че ако оптимизирате за кликвания, рекламата ще спре да се показва за десктоп, а ще излиза само за мобилни устройства.

Проблемът е, че голяма част от мобилния трафик става неволно и не води до реализации. Ако разделите мобилните реклами от десктоп рекламите, Facebook ще показва рекламите поравно в двете платформи.

 



7) Възможно най-детайлно сегментиране

Какво: След като разделите мобилните и десктоп рекламите, вижте дали не можете да сегментирате потребителите още по някакъв начин, например по възрастова група, пол, държава.

Как: Създайте различни кампании за всеки сегмент. Ако допълнително сегментирате по пол, накрая ще имате 4 кампании: мъже десктоп, мъже мобилни устройства, жени десктоп, жени мобилни устройства.

Защо: Насочването на рекламите във Facebook има за цел те да стоят добре в страницата с новините. Ако рекламата драстично се различава от останалото съдържание, ще подразни потребителя и той няма да й обърне нужното внимание.

Добре планираното сегментиране се превръща в страхотен начин да осигурявате различно съдържание за различните аудитории и да въвеждате необходимите подобрения на базата на анализите. Не е лесно да се управляват толкова много кампании, но така ще имате по-голям контрол върху тях.

8) Дублирайте предишни кампании, за да използвате структурата им

Какво: Използвайте функцията за дублиране, вместо да започвате всяка кампания наново.

Как: Изберете кампания в Power Editor. След това натиснете бутона за дублиране.

 



Защо: Много по-лесно е да попълвате шаблон, вместо да създавате нова кампания, но трябва да внимавате да не пуснете по грешка стара реклама в нова кампания.

9) Настройки за различни части от деня

Какво: Настройте Facebook кампанията да се появява само в онази част от деня, когато според вас има най-голям шанс да достигне до правилната аудитория и хората да кликнат на рекламата.

Как: В Power Editor изберете настройки за различни части от деня в рекламната група. На този етап обаче трябва да имате цена за цялата кампания, която, ако се наложи, можете да промените на по-късен етап.

Защо: Това е необходимо, защото в противен случай рекламните импресии ще се пропилеят във време, когато хората няма да обърнат внимание на вашата услуга, например докато пътуват до работа или през нощта. Възможно е да направите две кампании, които са настроени за различни времеви участъци, за да видите коя дава по-добри резултати.

 



С помощта на тези 9 добри практики ще постигнете по-задоволителни резултати.





Публикувано на 29.09.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация