Безплатна регистрация

Публикации

12 елемента на добрия блог

В тази статия ще говорим за белезите, които отличават добрия блог страница в морето от посредствени и непрофесионални страници.

 

Качественото съдържание има все по-ключова роля в класациите по търсене, което логично изведе блогинга на предни позиции в маркетинговите стратегии на редица компании. Това, което много хора не знаят обаче, е фактът, че доброто и увлекателно писане само по себе си не е достатъчно. Може да сте написали най-интересната статия на света, но ако тя не е представена във формат, удобен на потребителя (user-friendly), то никой няма да й обърне сериозно внимание, нито пък ще я сподели.

Ето някои от ключовите елементи, които ще ви помогнат да направите блога си по-добре ориентиран към потребителите.

1. Използвайте подзаглавия

Разбийте постовете на лесни за четене и управление секции. Помнете, че не пишете роман или даже статия, повечето хора не искат да четат твърде много текст. Някои от вашите читатели ще прочетат абсолютно цялата статия, но средностатистическият потребител ще прегледа материала и ще се спре само на точките, които го интересуват или го засягат. Затова е добра идея да използвате подзаглавия, които да разделят визуално и логически текста на удобни за "смилане" части. Може нагледно да се убедите как тази техника работи – неслучайно и тази статия е написана по този начин!

2. Оставете празно пространство

Оставете достатъчно празно (бяло) пространство, за да може постът ви да "диша". Оформяйте идеите си в кратки параграфи (2-3 изречения) и по възможност използвайте кратки изречения. Това е особено важно при дълги публикации. Представяйте всяка отделна идея като самостоятелен параграф. Това помага на четящия да разбере по-добре всяка представена информация и да я осмисли по-бързо, което пък помага за разбирането на вашия материал.

3. Слагайте опорни точки

Това едновременно важи и за съдържанието на текста, и за оформлението. Използвайте булети, списъци и подчертани опорни точки. Ето с какво са полезни те:

- помагат за по-лесното възприемане на информационните единици
- привличат вниманието върху детайлите
- изглеждат добре в текста

4. Повече илюстрации

Всеки пост в блога ви трябва да съдържа илюстративен материал – картинки, снимки, видео, gif, скрийншотове или прикачени постове от социалните мрежи. Това не само прави публикацията по-интересна, но и визуално разделя текстовото поле, нещо което прави четенето по-лесно.

5. Вътрешни линкове

Важно е да вмъквате в текста препратки към други страници в сайта ви с описателен текст, специфичен цвят или подчертаване. Това е полезно за читателите, но и помага за по-доброто класиране на сайта ви в търсачките и осигурява трафик на сайта. От потребителска гледна точка също е полезно да вмъкнете връзка към външен източник, който да води към релевантно съдържание. Линковете трябва да са естествени и да не са твърде много. Това се отнася с особена сила за вътрешните връзки.

6. Подчертайте ключовите думи

Подчертавайте важните и значими думи в текста, но отново без да прекалявате. Използвайте bold или подчертаване, за да наблегнете на определени думи. Изследванията показват, че хората запомнят по-добре нещата, които са изписани с bold.

7. Не използвайте глупави шрифтове

Странните и шантави шрифтове могат да изглеждат супер, но само ако си на 15. Дръжте ги далече от блога си. Вместо това заложете на прости, леки шрифтове, лесни за четене - Times New Roman, Arial, Calibri и подобните.

Comic sans? В никакъв случай!

8. Сложете бутони за споделяне

Някой е харесал публикацията ви и иска да я сподели? Супер! Направете така, че да е лесно и сложете видими бутони за споделяне в социалните мрежи. Тези инструменти са добри и като мерна единица за популярността и читаемостта на материалите. Когато хората видят статия, която е споделена хиляди пъти, те подсъзнателно очакват нещо страхотно и ще я прочетат със сигурност.

9. Разрешете коментарите

Може да изглежда привлекателно да отрежете тази опция, особено когато се намери някой да ви критикува. Коментарите обаче окуражават хората да са по-въвлечени и ангажирани с вашия пост, което е страхотно. Още по-хубаво е, че те ще се връщат към нея, за да следят дискусията. Отварянето на коментарна секция е много по-близо до демокрацията и далеч от диктатурата, а – нека сме честни – никой не обича диктатурата. Освен диктатора, разбира се! Не бъдете такива и дайте глас на своите читатели. Така има потенциал дискусията под вашия пост да се превърне в източник на допълнителна информация по дадена тема, което е страхотен ресурс.

10. Внимавайте с акронимите

Особено ако пишете на английски език, употребата на различни разговорни съкращения и акроними (например TBH, BRB, B2B, TBT) може да е доста сериозно изкушение. Същото се отнася и за професионалния жаргон и вътрешния фолклор в определени сфери. Ако читателят не ви разбира, или – още по-лошо – трябва да търси в Google какво се опитвате да му кажете, ще го изгубите доста бързо. Въздържайте се от завъртяни и сложни думи, обяснявайте термините, ако се налага да ги ползвате. Опитайте да пишете разбираемо за по-голям кръг от хора.

11. Пишете просто

Ако можете да кажете нещо накратко, не го разводнявайте. Читателите ви ще ви благодарят. И ще се върнат за още.

12. Последно, но не по значение – бъдете себе си

В бъдещето може би всички текстове ще се произвеждат на конвейер от претъпкани с бази данни сложни машини, задвижвани по специален алгоритъм, които бълват по хиляда думи в минута... но дотогава едно от най-ценните неща, които прави четенето (а и писането) толкова забавно и приятно, е личността и собствения почерк. Пишете като себе си и като никой друг. Това, разбира се, не значи да не се усъвършенствате!





Публикувано на 13.07.2015
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация