Безплатна регистрация

Публикации

Неетични методи за реклама и PR в интернет – първа част

Работейки в интернет, ние ежедневно се сблъскваме с подобна реклама (получавайки спам, натъквайки се на изплуващи прозорци и т.н.). Голям брой популярни ресурси вече са се сблъсквали с проблема, наречен тайпоскуотинг. Ние препоръчваме на читателите по възможност никога да не използват подобни неетични методи.

 

В същото време знанието на това, „какво не трябва да се прави“, може да бъде доста полезно. Много потребители на интернет използват неетични методи (самостоятелно или привличайки специализирани фирми), без дори да знаят за възможните негативни последствия (включително и наказателната отговорност). От друга страна знанието на „мръсните“ методи може да помогне на нашите читатели по-ефективно да се борят с тях.

Спам


Спамът представлява масово разпращане на писма на случайни адреси в електронната поща с рекламен характер. Тези разпращания се извършват автоматично и анонимно и могат да имат както търговски, така и нетърговски характер. Терминът „спам“ носи началото си от консервираната шунка SPAM – нейната натрапчива реклама се е превърнала в нарицателно. Потребителите на интернет по правило осъждат спама. Преди всичко заради това, че той нанася огромни щети. Адресатите плащат времето (трафика), похарчен за получаването на нежелана реклама. Информационните системи и ресурси поемат огромно допълнително натоварване. Някои специалисти вече говорят за заплаха за съществуването на електронната поща като такава. В законодателството на много страни е предвидено поемането на различни видове отговорност за подобна дейност. Но ако в САЩ съдебните искове към спамерите са ежедневие, в много други страни подобни прецеденти имат засега само единичен характер.

Ако се обърнете към спамери, Вашето рекламно съобщение може да бъде разпратено на стотици хиляди и дори милиони адреси в интернет. А цената на подобна услуга ще е относително ниска. В същото време използването на спам може сериозно да накърни имиджа на компанията.


Измама на търсачките. Спамдексинг, Клоакинг, Доруей и Суопинг


За да може по ключови думи сайтовете да се намират на по-горни места в търсачките, често се използва спам на търсачките, т.е. опити за измама на търсачките и манипулиране на резултатите с цел завишаване позицията на страниците в сайта с резултатите от търсене. Това е своеобразна „черна“ оптимизация на сайтовете. Използването на неетични методи за подобна измама на търсачките в широк смисъл се нарича спамдексинг (spamdexing).

Сред основните прийоми може да се отдели разполагането на сайта на невидим за потребителите текст; въвеждането в страницата на значителен брой ключови думи, които нямат отношение към тематиката на сайта; клоакинг; доруей и суопинг. Клоакинг (cloaking) по отношение на оптимизацията означава представянето на различна информация на потребителите и на търсачките. Доруей (doorways) са специално разработени страници за по-високо позициониране по конкретни търсения в търсачките. Посетителите, отварящи подобни страници, се пренасочват към сайта, с което рейтингът на последния се повишава. При използването на суопинг (code swapping) страниците в сайта се оптимизират за постигането на челни позиции в търсачките. А след като необходимото положение е достигнато, страниците напълно се заменят (или съдържанието им значително се променя).

В резултат на описаните по-горе „оптимизации“ Вашият сайт известно време може да заема високи места в търсачките по ключови думи. Но рано или късно той ще бъде добавен в „черния списък“. Сайтът може напълно да бъде премахнат от базата данни на търсачките. В някои случаи сайтът може и да остане в базата, но ще бъде „глобен“ - релевантността на сайта ще бъде умножена с понижаващ коефициент.



Натрупване на цитируемост


За да заеме сайтът по-високи места в търсачките, често се използва т.нар. натрупване на цитируемост. Това се получава с разполагането на огромен брой хипервръзки към други ресурси. Механизмът на обмен на линкове е следният: Вие предоставяте място на своя сайт за разполагане на връзки. За сметка на това линкове към Вашия сайт се появяват в други ресурси. Ако пък не искате да разполагате чужди линкове на своя сайт, можете да закупите разполагането на линкове към вашия. Има голям брой сайтове за обмяна на линкове, а други ресурси срещу умерени суми предлагат програми за автоматичен обмен на връзки.

Неетичността на този метод е свързана с това, че показателите за цитируемост много добре демонстрират равнището на доверие към Вашия ресурс. Когато вие изкуствено натрупвате цитируемост, Вашият сайт се оказва на по-високи позиции отколкото другите, по-достойни ресурси. А също така като цяло администрациите на търсачките се отнасят крайно негативно към подобни действия.

Вижте: Неетични методи за реклама и PR в интернет – втора част





Публикувано на 08.02.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация