Безплатна регистрация

Публикации

Какво е това хостинг или простичко за сложното

Думата "хостинг", както и много термини, използвани в интернет, произлиза от английската дума "host" (стопанин, основно устройство, главен компютър). Под думата "хостинг" се подразбира разполагането на Вашите страници в глобалната мрежа интернет.

 

Ако рядко се сблъсквате с персонален компютър, а думата "модем” се асоциира от Вас с понятията "моден” или "дом на модели”, тогава тази статия не е за Вас. Но, ако прекарвате известна част от времето си, сърфирайки из виртуалното пространство, обсъждате със свои познати прелестите и недостатъците на едни или други сайтове, дискутирате различни теми във форумите и социалните мрежи, тогава със сигурност Ви се е налагало да чувате думи като "провайдър”, "хостинг” и други подобни. В тази статия ще обсъдим какво е това "хостинг”.


Да допуснем, че сте проявили невероятни художествени и интелектуални способности и сте създали уеб-страница на своя компютър. Поздравления! Вече сте уебмастър! Макар и може би още начинаещ. Сега трябва и Вашият съсед, който също има компютър, да може да види плодовете на Вашето творчество. Няма нищо по-лесно! Поканете го на чашка кафе и с гордост се похвалете с Вашето творение! А как да направим така че Вашата страница да бъде достъпна за всички желаещи да я видят, да може даден потребител във всеки един момент да я отвори? Разбира се, може да се направи така, че интернет страницата Ви да бъде видима направо от Вашия компютър. Но това означава, че първо, компютърът трябва да работи денонощно, второ, постоянно да е свързан с интернет и трето, скоростта на връзката с интернет трябва да бъде висока, за да може едновременно да се разглежда от голям брой потребители.  В допълнение към това ще Ви се наложи да инсталирате множество специализирани програми.

Както виждате, разполагането на страниците в интернет от Вашия персонален компютър е доста проблематично. Но има способ, който Ви позволява да се избавите от тези грижи. Този способ се нарича хостинг. В този случай Вашата уебстраница или сайт се разполага не на компютъра Ви, а на сървър на компания, която предоставя услуги за хостинг. При което това съвсем не е скъпо удоволствие, а в някои случаи е дори безплатно.

Най-лесният и разпространен вид хостинг е предоставянето на място за сайт, т.е. така нареченият "споделен хостинг”. Съществуват и други видове хостинг, но те се използват при наличието на самостоятелен сървър и предоставена линия към интернет. Тук ние се интересуваме от "споделения хостинг”, при който "хостинг-провайдърът” отделя за Вас определено пространство от твърдия диск на своя сървър.

Ако сайтът Ви се състои от няколко страници, на които разказвате за любимите си неща, за своите увлечения и музикални пристрастия, а на отделна страничка сте сложили десетина снимки от последната отпуска, то този хостинг ще е напълно достатъчен.  За целта можете да използвате някоя от интернет-базираните системи за управление на съдържанието (CMS) или програми като FrontPage, Expression Web или Dreamweaver, да оформите с тях страниците, да сложите снимките и след това качите всичките файлове на сървъра на Вашия провайдър. След това, разбира се, можете да съобщите на всичките си приятели и познати адреса, на който сайтът Ви може да се разгледа.

Всъщност при различните видове хостинг качването на сайта на сървъра се реализира по различни начини. Най-удобният вариант е когато имате възможност да качвате файловете си чрез FTP (протокол за прехвърляне на файлове). В такъв случай ще Ви е необходим някакъв FTP-клиент. Съществуват няколко прости и удобни програми, които ще облекчат качването на файловете на сървъра.

В някои случаи не се предоставя FTP-достъп и това означава, че ще Ви се наложи да качвате файловете си чрез специални уеб-форми. Т.е. ще се налага да влизате в сайта на Вашия хостинг-провайдър, да отваряте специални страници, с помощта на които ще можете да качвате файловете си.

Пълноценният хостинг може да включва както дисково пространство на сървъра, така и поддръжка на скриптове, бази данни и други допълнителни услуги, включително динамична генерация на html-страници, поддръжка на Server Side Include - (SSI) и много други.





Публикувано на 12.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация