Безплатна регистрация

Вирусен маркетинг

Да помислим за вируса като за върхова маркетингова програма. Когато трябва да изпратите съобщение и разполагате с малко средства, малко време и искате да постигнете максимален резултат, нищо не е по-добро от вируса. Всеки, който се занимава с маркетинг, ще ви каже, че има драматичен сблъсък между мислене и поведение във всеки целеви пазар; всеки успешен вирус прави точно това.

 

Колкото и да се страхуваме и да мразим вирусите, биологични и компютърни, тези самоусъвършенстващи се и самопрограмиращи се обекти имат важен урок, който да предадат  на всички, които се занимават с маркетинг. Най-забележителните биологични и компютърни вируси са се превърнали в марки без собствен маркетинг отдел или рекламна агенция. Всеки маркетинг специалист отчаяно търси нов подход към пазара, имайки предвид икономическото положение, в което се намираме. Време е да спрем да се страхуваме и срамуваме от злокобния звук и да „прегърнем“ врага - вирусния маркетинг. Предлагаме ви шест правила за успешен маркетинг.

1.Прикритостта е есенцията на разкриването на пазара

Повечето специалисти знаят, че влизането в ума на клиента е най-трудната част от предизвикателството и стандартният отговор е просто да увеличат звука. Вирусите са по-умни: те намират път към приемника дегизирани като нещо, което няма нищо общо с целта.

Пепси е една от компаниите, които изпробваха вирусния маркетинг. Кампанията им с напитката „Mountain Dew“ предлага на децата срещу 10 етикета и 35$ да получат нов пейджър на Motorola. Супер!!! Децата получават нов пейджър, а „Mountain Dew” си запазва правото да им изпраща съобщения свързани с напитката. Затова всеки път, когато пейджърът изписка, напомня на детето кой е отговорен за това, то да притежава тази „толкова готина“ нова играчка.

2.Това, което е отпред, е безплатно, плащането идва по-късно

Вирусите са необичайно търпеливи. Много от тях ще стоят с години в приемника, преди да поискат отплата. Компютърните вируси си чакат кротко някъде в хардуера, до рождения ден на Микеланджело, например, преди да изпълнят целта си. Изводът е: никакво заплащане на показ.

Ето как е започнала популярната програма на Intuit, Quikenprogram. Всичко започва от кампания съдържаща едно съобщение: „Поръчайте продукта и не плащайте нищо. Ако не сте доволни от продукта до 8 минути след отварянето на пакета, скъсайте фактурата!“

Разбира се, повечето юзъри не просто извадили чековите си книжки, но и не могат да живеят без продукта. Резултатът: разпространение в 70% от глобалния макретингов пазар с минимални разходи.

3.Нека поведението на таргет групата да носи посланието

Вирусите не се разпространяват на случаен принцип. Те позволяват на преносителя си да ги отведе в нови територии чрез предпочитанията си – социални мрежи, електронна поща и различни сайтове. Урокът за маркетинг специалистите – маскирайте съобщението си като част от интересите на таргет групата.

Тази тактика работи най-добре, когато никой не се грижи за кампанията. В America Online например има специализирани чатове за изобретатели. Motley Fool е най-забележителният.  Неотдавна в тези мрежи се заговори за акции на Iomega и Presstek и за това каква добра възможност са те. Голяма част от потребителите са купили акциите на компаниите, преди пресата да спука балона и да се окаже, че сделката не е чак толкова добра. И все пак Iomega и Presstek регистрират много по-големи продажби, отколкото преди „рекламата“ в AOL.

4.Изглеждай като приемник, а не като вирус

Поради способността си да се маскират като нещо, което не са, вирусите избягват отхвърлянето от човешкия организъм или компютърните системи. Съобщението до всички, желаещи да се занимават с вирусен маркетинг: бъди приемник.

Погледнете кампанията на Nike, “Just do it”. Nike инвестира много пари, за да наемат най-известните спортисти, да купят телевизионно време по време на Супер Купата, което струва 40,000$ на секунда и да пуснат промоции и отстъпки. Но нито едно от тези неща не проработи така добре, както фразата „Just do it“. Тази фраза влезе в учебниците и речниците. Всички, от циничния маркетинг специалист, до чистача в затвора използват тази фраза. И всеки път, когато я кажат, това е безплатна реклама на продуктите на Nike.

5.Проучете силните страни на слабите връзки

Социолозите твърдят, че хора с много социални контакти имат по-голямо влияние над обществото от хората с по-малко социални контакти. Вирусите преуспяват благодарение на слабите връзки. Движението на вирусите в Мрежата е най-добрият пример – безкрайна колекция от слаби връзки в безбройни виртуални общности.

В САЩ са много разпространени домашните партита с цел представяне на продукт. Нищо не подсказва за реклама. Просто група домакини, които пият кафе, ядат сладки и си говорят за козметика. В крайна сметка си купуват продуктите от приятелка, която е представител на определена фирма и партито завършва добре за всички.

6.Инвестирайте

Вирусът не се превръща веднага в епидемия. Помислете го така: през първата година разпространението е едва 1%, през втората нараства с 2%, но около петата година вече е 16% и внезапно се превръща в епидемия. Трябва да имате търпение.

Microsot изчака 10 години преди да пусне на пазара Windows, който сега се използва от 85 млн. потребители. CNN стартира с подигравка от страна на другите медии, а днес всички, от Махмуд Ахмадинеджад до Барак Обама, се информират за новините от 24-часовия канал.





Публикувано на 24.08.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация