Безплатна регистрация

Публикации

Съвети за премахване на наложени от Google наказания – част 2

Преди няколко месеца Lewis Sellers, който работи за Pinpoint Designs, написал в блога на Moz статия за наказание, наложено на Pinpoint Designs заради неестествени линкове към сайта им.

 

Вижте и първата част на статията.

 

Стъпка 4. Намиране на контактна информация за администратора на сайта

Това е една от най-важните стъпки от процеса по премахване на линкове. Първо трябва да намерите контактна информация за администраторите на сайтове, която включва:

Име за контакт, имейл адрес, контактна форма на сайта, Twitter, Facebook, Google+ и LinkedIn.

За някои от начините за намиране на контактна информация ще се сетите много лесно. Ако вземем за пример сайта с лошо качество miriblack.com, виждаме, че има контактна форма. От вас се иска само да копирате този URL в таблицата си. Другите варианти за намиране на контактна информация отнемат малко повече време.

Има най-различни начини да разберете името на човека, който води блога. Например, можете да пуснете за търсене в whois името на домейна. Понякога, наред с останалата информация, ще излезе и името на този, който го е регистрирал. Подобна информация не излиза всеки път, но е от полза.

Ако се върнем на примера за Miriblack, на следващата снимка се вижда резултатът от търсене в whois. В този случай, след като се пусне за търсене името на домейна, излиза само името на човека, който го е регистрирал – Matthew Hesser. Това дава възможност да се търсят и други начини за контакт.

 



Най-напред можете да се върнете в Google, да изпишете различни ключови думи и да откриете възможни начини за връзка с Matthew Hesser. Ето няколко примера:

Matthew Hesser Miriblack
Matthew Hesser Miri Black

Matthew Hesser LinkedIn
Matthew Hesser Facebook
Matthew Hesser Google+

Освен това можете да пробвате да използвате името на домейна, за да видите дали ще ви излезе човек, свързан с този домейн:

Miriblack.com LinkedIn
Miriblack.com Google+

и т.н.

Оказва се, че при конкретното търсене откриваме Matthew Hesser, директор на Majon International. Всеки, който е правил кампания за премахване на линкове, знае, че Majon има мрежа от сайтове и взима 25 долара за премахване на линкове от всички тях. Lewis Sellers споделя, че обикновено дава тези пари, защото така линковете ще бъдат премахнати по-лесно и бързо, отколкото ако трябва да убеждава администратора да го направи.

И все пак е важно да се отбележи, че няма как всеки път да знаете дали една фирма е свързана с конкретния сайт, затова трябва да потърсите хора, които са свързани със "SEO компании", "маркетинг и реклама" и т.н., защото това може да ви е от голяма полза.

Друго важно нещо, на което да обръщате внимание, е онази част от търсенето в whois, където се казва, че ако искате да получите пълна информация, трябва да отидете на Godaddy. Ако го направите, ще откриете следното:

 



И така, вече имаме имейл адрес за контакт, пълен пощенски адрес, име и т.н. В имейл адреса се споменава за премахване на линкове, така че конкретният случай няма да ви затрудни особено. Но понякога можете да използвате имейл адреса, за да търсите профилите във Facebook, Twitter и LinkedIn и през тях да се свържете с потребителя, да му обясните ситуацията и да го помолите да премахне линковете.

Сега вече можете да попълните таблицата с информацията, която сте намерили, а след това да се свържете с администраторите и да ги помолите да премахнат линковете. Този администратор обикновено изпраща автоматичен отговор, че трябва да платите такса, за да бъдат махнати линковете към сайта ви от цялата мрежата със сайтове. Ако таксата не е прекомерно висока, най-добре я платете и продължете нататък. В противен случай ще загубите много повече време в убеждаване на администраторите, като вероятността да не постигнете никакъв резултат е доста голяма.

Винаги обаче можете да използвате и някой от инструментите, които правят живота по-лесен:

Контактна информация за домейн:

http://tools.seogadget.co.uk – Освен брилянтен, този инструмент е и безплатен. Той позволява да въведете URL на сайта, на който е наложено наказание, и да откриете различни възможности за контакт. След това можете да попълните информацията в таблицата в Google Docs и да се свържете с администраторите.

Contact Finder на Citation Labs – Garrett French е създал инструмент, позволяващ да въведете списък с URL адреси, за които искате да сверите имейл адресите, контактната информация и страниците за контакт. Освен това можете да експортирате информацията в CSV файл, а това ще ви е от полза за намиране на допълнителни начини за контакт.

Contact Finder на Link Research Tools – Това е друг инструмент на Cemper, който помага да откриете контактна информация, включително профили във Facebook, Twitter, LinkedIn, Xing, Google+ и т.н. Инструментът е платен, но с него наистина ще си спестите време и досадна работа, особено ако информацията е доста.

Всички гореспоменати инструменти ще ви помогнат да спестите време. За съжаление, тъй като са автоматизирани, няма гаранция, че ще намерят всички страници, които ви трябват, но пък са отличен начин да откриете голяма част от тях. Ръчната проверка винаги помага да запълните пропуските, така че имайте това предвид, когато се захващате с премахване на линкове.


Стъпка 5. Връзка с администраторите на сайтове

Свързването с администраторите е важна част от кампанията по премахване на линкове. Целта е да бъдат премахнати колкото се може повече от лошите линкове. Всеки работи по свой собствен начин, така че на този етап вече ще разполагате с голям документ, включващ всичките спам линкове, надеждни линкове и подробна контактна информация или пък ще имате списък само със спам линковете и надеждните линкове, а с контактната информация ще се сдобиете в процеса на работа. Въпрос на личен избор е кой метод ще предпочетете.

Ето няколко препоръки, които ще са ви от полза, когато изпращате имейли до администраторите:

•    Не изпращайте отделни имейли за всеки линк, който трябва да се премахне – прегледайте цялата информация, за да видите кои линкове идват от един и същи домейн. В противен случай, ако администраторът отвори пощата си и види, че сте пратили отделни писма за премахване на 10 линка, има голяма вероятност да ги прати в кошчето. Опитайте се да направите списък с всички URL адреси, които искате администраторът да премахне, и чак след това му изпратете писмо. Ако линковете са прекалено много, създайте документ в Google Docs и изпратете на администратора линк към файла.

•    Не спамете администратора – не се свързвайте с уеб администратора едновременно по всички възможни канали за комуникация, които сте открили. Първо пробвайте да изпратите писмо по електронна поща и да изчакате седмица. Ако не последва резултат, изпратете още едно писмо. Ако след няколко дни администраторът все още не ви е отговорил, пробвайте да се свържете с него по друг начин (LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+ и т.н.). Не изпращайте всеки път все едно и също съобщение и винаги се старайте то да звучи адресирано лично до него. Не забравяйте да отбелязвате всичко в таблицата.

•    Бъдете учтиви – администраторите ви правят услуга. Не е техен проблем, че вие или хората, които са оптимизирали сайта ви, сте сложили линковете на сайта им. Затова бъдете учтиви, не ги обвинявайте и не ги заплашвайте, а се постарайте максимално да ги улесните. Според някои темплейти за премахване на линкове в интернет трябва да кажете на собственика на блога, че ако не махне линка, ще се откажете от лошите линкове с инструмента на Google за отказване на връзки, което ще се отрази негативно и на класирането на неговия сайт. Но това звучи като заплаха, така че не е за препоръчване. Не си мислете, че линкът към сайта ви е там заради администратора, защото най-вероятно не е така.

•    Опитайте се за разберете името на администратора – постарайте се да научите малкото име на администратора, за да можете да изпратите писмо, в което се обръщате към него по име. Така има по-голяма вероятност да получите отговор.

•    Изпратете писмото от домейна, към който води лошият линк – това звучи лесно, но ако работите за фирма или агенция, сигурно ще изпратите писмо от служебната си поща. Вместо това обаче е добре да използвате имейл адрес, чието окончание е като името на домейна, към който води линкът. Оказва се, че тогава възможността да получите отговор е по-голяма.

•    Старайте се писмото да е кратко – колкото по-сбито е то, толкова по-бързо ще го прочете администраторът, и толкова по-вероятно е да ви помогне. Все пак навярно не сте единствените, които пишат по този повод, така че не отнемайте много от времето на администратора, особено с първото писмо.

В интернет могат да се намерят няколко статии за хора, получавали имейли от фирми, които ги молят да премахнат линковете към сайта им. Поучете се от грешките на другите и направете проучване, преди да решите да се свържете с администраторите. Ето един пример от блога на Matt Bors –  http://www.mattbors.com/blog/2013/08/02/link-removal-request/.

Темплейтите за премахване на линкове, които Pinpoint Designs използва, се променят сравнително често в зависимост от броя получени отговори. Като цяло Lewis Sellers препоръчва писма от този сорт:

 



Hi %name,

We have recently received a notification from Google stating that our website has unnatural links pointing towards it. This has really damaged our rankings on Google and as a result, we're trying to clear things up. Our website url is %website_url.

We noticed the following links are pointing to our website from your site:

%list_of_links_here

I appreciate this is inconvenient and isn't a reflection on your website at all, but if you're able to remove the links, we would really appreciate it and would be very grateful.

I look forward to hearing from you.

%Your_name

%Your_company_name

 


 

В писмото трябва ясно да кажете какво очаквате от човека отсреща. Възможно е вината да е на фирмата, която е оптимизирала сайта ви, и ако е така, не се притеснявайте да я назовете по име. Освен това трябва да кажете какъв тип линк искате да бъде премахнат. Например, ако става въпрос за ваш коментар в блог, трябва да сте по-настоятелни в молбата си. Ако пък става въпрос за написана от вас статия и искате да бъде махнат само линка от нея, следва да обясните всичко това.

За да пестите време всеки път, когато изпращате писма, може да използвате шаблон, в който само да попълвате празните места.

Ако сте публикували спам на нечий сайт, е добре да се извините и да обясните, че сте го направили от незнание. По всяка вероятност ще се наложи с писмото си "да опипате почвата", за да разберете как бихте могли да постигнете целта си. Извинете се, опитайте се да сте възможно най-конкретни и си отговорете дали щяхте да помогнете, ако бяхте на мястото на администратора.

Бъдете честни и любезни и се постарайте писмото да е кратко.

Всеки път, когато се свързвате с някой уеб администратор, отбелязвайте в таблицата датата и начина, по който сте се свързали с него. Освен това е добре в края на таблицата в Google Docs да създадете допълнителен работен лист с примери за изпратени писма. Не забравяйте, че ще ги чете някой от служителите на Google, така че не критикувайте Google и не изкарвайте виновни всички други, освен вас самите. Не е необходимо да включвате абсолютно всички писма, а само няколко примера за попълнени контактни форми и съобщения, изпратени по електронната поща, по Tweets, Facebook и т.н. – това определено ще се отрази положително върху молбата за преразглеждане на сайта ви.

Lewis Sellers препоръчва да опитате да се свържете с администратора поне три пъти. Ако е възможно, го направете посредством различни комуникационни канали. Постарайте се повече и ще имате по-големи шансове линкът да бъде премахнат.

Вече би трябвало да сте добили представа как да покажете на Google, че правите всичко възможно лошите линкове да бъдат премахнати. За съжаление, ако не положите усилия и не следвате гореспоменатите съвети, няма как наложеното наказание да бъде премахнато. Отделете време, направете задълбочен анализ и работете системно по списъка с линкове.

И още един съвет: използвайте http://deletebacklinks.com, за да разберете дали не могат да се махнат повече беклинкове наведнъж. Lewis Sellers споделя, че са успели за цена само от 50 долара да премахнат 92 беклинка, водещи към сайта на един от клиентите им.


Стъпка 6. Google Disavow links – инструмент за отказване на връзки

По принцип трябва да прибягвате до този инструмент само в краен случай. Но преди да изпратите молбата за преразглеждане на сайта ви, можете да го използвате, ако не сте успели да премахнете всички лоши линкове.

Първо обаче задължително следвайте описаните по-горе стъпки. От Google искат да видят, че сте положили усилия, за да поправите грешките си, и да покажете, че няма да ги повторите.

Преди да стигнете до момента, в който да използвате този инструмент, би трябвало да попълните в таблицата солидна информация за линковете, които вече са премахнати, за начина, по който сте се свързали с администраторите, както и списък с всички линкове, които не сте успели да премахнете.

Сортирайте информацията, за да се види точно кои линкове не са били махнати – добре би било подредбата да е по домейни.

Вероятно в повечето случаи ще искате да се откажете от домейн, а не само от един URL. Друг път пък може да искате да се махне само един линк от домейн. Просто бъдете по-наблюдателни и преценете кой вариант ще е най-удачен за конкретния случай.

За този пример ще приемем, че искате да се откажете от домейни.

Прегледайте файла си и преценете точно от кои домейни трябва да се откажете, след което отворете Notepad и копирайте основния URL, като пред него изпишете "domain:", например:

domain: yourdomain.com

Съвети за файла за отказване на връзки от домейни:

•    Не изписвайте http://www. преди името на домейна.
•    Не включвайте нищо след разширението на домейна (.com, .co.uk и т.н.), освен ако не искате да се откажете от конкретен URL.
•    Отделете всеки домейн на нов ред и добавете коментари, така че на хората от Google да им стане ясно защо искате да се откажете от връзките от този домейн. Нека всеки коментар започва със символа #.

Накрая файлът трябва да изглежда горе-долу по този начин:

 



Задължително обаче обърнете повече внимание на коментарите, за да стане ясно какво точно сте правили. Освен това файлът трябва да отговаря на таблицата в Google Docs, за да не останат от Google с впечатление, че се опитвате да ги заблудите.

От Google са дали доста подробни указания как да използвате инструмента. За повече информация, отидете на сайта им.

Накрая запазете файла, изпратете го през страницата на инструмента и сте готови.

Забележка: от Google изрично предупреждават, че трябва да направите всичко възможно да премахнете неестествените линкове и че не е достатъчно просто да използвате този инструмент. Така че не се опитвайте да ги надхитрите.


Стъпка 7. Подаване на молба за преразглеждане на сайт

Това е последната стъпка, след което можете да очаквате наказанието да бъде премахнато. В общи линии молбата трябва да включва следното:

•    Къде сте сгрешили преди, но вече не грешите.
•    Какво сте направили, за да разрешите проблема (включете линк към файла си в Google Docs).
•    Защо си мислите, че няма да ви бъде наложено наказание в бъдеще (какви мерки сте взели, какви обучения сте преминали и т.н.).
•    Кратко описание на фирмата (включете го само ако смятате, че е нужно).
•    Извинение за причиненото неудобство.

Много е важно молбата да е максимално конкретна. Това означава да си признаете къде сте сгрешили, независимо дали става въпрос за платени линкове, спам коментари в блогове, профили във форуми и т.н. Ако сте използвали услугите на фирма за оптимизация и тя е изградила лошите линкове, не крийте името й. Обяснете, че сте допуснали грешка, когато сте се обърнали точно към тази фирма, но оттогава сте научили много за съветите на Google за администратори и стриктно ги следвате.

От Pinpoint Designs дори са пробвали да дадат информация за бюджета на един от клиентите им в Adwords, за да покажат, че фирмата е реална. За съжаление обаче това не върши работа. Така че не включвайте информация, която не е от значение за Google. От Google искат да видят, че сте премахнали спам линковете, че сте осъзнали грешката си и няма да я повторите.

От Pinpoint Designs винаги включват информация за положителни отзиви в интернет, стига да има такива за клиента им, но според Lewis Sellers това едва ли е от голяма полза. И все пак е хубаво да покажете, че се стараете.

Matt Cutts дава повече информация какво трябва да съдържа една добре написана молба за преразглеждане на сайт на https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8MfPe1NbsoA.

Подайте молба за преразглеждане едва след като сте направили всичко възможно да решите проблема и сте останали доволни от свършената работа. В блога на Google има доста полезна информация, която е добре да прегледате.

Ето един пример за молба за преразглеждане на сайт, като в този случай са взети предвид всички съвети. Поради спецификата на всеки отделен случай, молбата задължително трябва да е съобразена с конкретните ви нуждите.  

 



Dear Google Webspam Team,

On the %date_of_penalty, we received a penalty from Google for unnatural links pointing to our website, %website_url.

Firstly, we would really like to apologise for the inconvenience we have caused and thank you in advance for reading our reconsideration request. In the past, we have carried out some techniques on our website which we now realise are outside your Google Webmaster Guidelines. This includes purchasing links which pass page rank, blog comments and forum spam (**example**).

After reading your webmaster guidelines, we realise we were completely in the wrong. To rectify the issue, we have checked all the backlinks pointing to our website using Google Webmaster Tools, Ahrefs, Open Site Explorer and Majestic SEO and contacted as many of the webmasters as possible in order to have these links removed.

All of the work we have carried out can be found in the Google Spreadsheet below:

%link_to_google_docs_spreadsheet

In the above spreadsheet, you will see a list of all the links pointing to our site, the webmasters we have contacted and the links we have successfully removed. There are multiple sheets included in the above spreadsheet, which show screenshots of emails we have sent to webmasters, contact forms etc. Any links which we haven't been able to remove have been added to a disavow file which we have submitted to Google.

I am very sorry for the work we have previously carried out. We now realise that we were completely in the wrong and we will ensure this will never happen again. I'm confident that our website is now in line with Google's webmaster guidelines and we will ensure that this is always the case.

We look forward to hearing from you and once again, sorry for the inconvenience.

%Your_full_name

%Your_company_name

 



На сайта на Powered By Search можете да видите друг отличен пример за молба за преразглеждане, написана от Dev Basu.

Важна забележка

Линкът към таблицата трябва да може да се отваря от всеки, до който сте го изпратили. Не допускайте грешката да прикачите таблица, която от Google нямат разрешение да видят. За тази цел отидете на документа и кликнете на "share" (горе вдясно), след което за "who has access" изберете "anyone with a link". След това спокойно можете да копирате линка в молбата.

 




Стъпка 8. Остава да чакате

На този етап не можете да направите нищо, освен да стискате палци. Обикновено ще получите отговор до няколко дни, но понякога това може да се случи чак след няколко седмици.

А ето как изглежда писмо, с което ви уведомяват, че наказанието е отменено:





Публикувано на 03.12.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация