Безплатна регистрация

Публикации

Как да изберем специалист по SEO?

В последните няколко години около понятието SEO(Search Engine Optimization) у нас витае някаква магия. Хората са въодушевени че чрез конкретни действия, които не винаги се обясняват на клиента, по някакъв начин може да се изхитри алгоритъма на Google. При това с минимален разход на труд, време и пари.

 

Тук има няколко мита:
-че дългосрочно може да се надхитри Google
-че SEO e евтина услуга
-че има магичен елемент и само малцина посветени са експертите в тази област
-че опотимизацията за търсещите машини е най-добрия и нискобюджетен начин за реклама в интернет
    
На последната SEO конференция имаше много добри лектори и познавачи в тази област, но в същото време има и самозвани специалисти, които обещават невъзможни неща на клиентите. Важно е да се разграничат едните от другите.
Накратко ще ви разкажа, на кое да обръщате внимание при избор на SEO специалист.

Нещата донякъде наподобяват на статията за избор на фирма за управление на платени препратки.


1.Може ли SEO специалистът, на обикновен език да ви обясни какво точно ще направи за вашия сайт, през какви етапи ще премине и какъв ще е очакваният резултат. Ако не го разберете – идете при друг, ако някой не може да обясни това което прави, е много вероятно и той самият да не го разбира.


2.Препоръки – вижте по кои проекти е работил, опитайте се да се свържете с негови клиенти и ги разпитайте за отзиви. Важно – добре е опитът на SEO специалиста да е свързан с вашата област на работа. Примерно ако сте мебелна фирма, добере е да е работил по оптимизацията на сайтове за мебели. Когато се работи в конкретна област, вече е направена голяма част от черната работа при оптимизирането – проучване за подходящи ключови думи, проверка за удачни места за взимане на линкове, изграждане на сателитни сайтове и блогове. Това са предимства, въз основа на които може и да се намали цената за SEO, защото всички тези неща вече са платени от друг клиент.


3.Процес – важно е каква последователност ще има при оптимизирането на сайта. Добър вариант е – анализ на структурата на сайта и неговия код, проучване за подходящи ключови думи, проучване на основните добре класирани конкурентни сайтове, анализ на текущото състояние на сайта като посещения и класиране по определени ключови думи, съставяне на план за работа и поставяне на цели, onpage оптимизация, изграждане на линкове, създаване на сателитни сайтове и блогове, мониторинг. Разбира се това е примерен вариант, има известни разлики за различните типове сайтове. Нека вашия SEO специалист ви обясни какво ще прави на всеки етап.


4.Цени – не се подлъгвайте по ниските цени, няма начин за 200 лева някой да оптимизира сайта ви добре. За качествена работа се изискват определен брой часове от високоплатени специалисти, оптимизацията е бавен и методичен процес, който поглъща доста ресурси. Има и допълнителни разходи – писане на съдържание, SEO копирайтинг, купуване на външни линкове, хостинг и домейни за сателитни сайтове.
Ориентировъчни цени:
-първоначален анализ за ключови думи, анализ на структурата и кода на сайта, определяне на текущото му състояние и анализ на конкуренцията от 500 до 800 лв.
-първоначална работа по сайта – ново съдържание, копирайтинг, вътрешна структура и вътрешни линкове, изграждане на сателитни сайтове и блогове, регистрация в търсачки и директории – 600-1200 лв.
-мониторинг за първите 6 месеца и продължаване с изграждането на линкове и дописване на съдържание – 400-600 лв. на месец
Тези цени могат да варират в зависимост от сайта, какво до момента е правено по неговата оптимизация, в коя област е и по кои ключови думи се конкурира.


5.Отчитане на резултатите и прозрачност. Нека специалиста по SEO ви разкаже какво точно прави на всеки етап и подготвя ежемесечни доклади.

Запомнете, няма гарантирани резултати в процеса на SEO, тези които са добри специалисти и следят постоянно измененията в алгоритъма на Google вероятно ще постигнат с голяма точност поставените цели, но дори и те не са абонирани за постоянен успех при правенето на SEO.





Публикувано на 13.07.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация