Безплатна регистрация

Публикации

Основни въпроси при определянето на ползваемостта на един сайт.

Ползваемостта на един сайт е свързана с лесното ориентиране на потребителите в неговите страници, бързото изпълняване на конкретни задачи, които са си поставили и в крайна сметка целта е да напуснат сайта доволни, за да се върнат после пак на него или да го препоръчат на свои приятели. До голяма степен с конкретната навигация и дизайн на един сайт, ние можем да определим и насоката в която ще тръгнат действията на неговите посетители. По този начин ще получим най-оптималните за нас резултати.

 

Кои са основните характеристики на ползваемостта?

 

1. Лесно ориентиране. Колко интуитивен е дизайна на сайта?

2. Ефикасност. Колко бързо потребителя изпълнява конкретна задача – например, да намери даден продукт?

3. Лесно запомняне. Може ли лесно да се запомни навигацията на сайта и след време бързо да се възпроизведе конкретно действие?

4. Грешки. Какви видове грешки правят посетителите на сайта, защо ги правят и лесно ли излизат от подобни ситуации?

5. Удовлетвореност. Удоволствие ли е, за вашите посетители, да ползват сайта?

 

Когато се отговаря на горните въпроси, най-често се натъкваме на следните проблемни области:

1. Навигация. Потребителят трябва да може интуитивно да разбере, къде да намери интересуващата го информация на вашия сайт. Хората не обичат да си губят времето и ако не намерят това, което ги интересува, просто ще напуснат сайта.

2. Търсачка. Ако сайтът ви разполага с търсачка, отделните търсения трябва да връщат само смислени и конкретни резултати.

3. Скорост на зареждане. В епохата на високоскоростния интернет, страниците трябва да се отварят до секунда.

4. Количка за пазаруване. Средното изоставяне на количката за пазаруване е в около 50% от случаите.

5. Продуктовите страници. Потребителят трябва да намери цялата информация, която да му помогне да вземе решение за покупка – качествени снимки, текстове, коментари и дори видео.

6. Копирайтинг. Текста в сайта трябва да грабва посетителя, той трябва да бъде адекватен и лесно четим. Бъдете кратки и ясни, в интернет по-скоро се сканира съдържанието, отколкото да се чете задълбочено.

7. Цветове. Текста трябва да изпъква спрямо фона и да е лесно четим. Внимавайте със съчетаването на цветовете и крещящите сайтове.

8. Достъпност. Помислете и за хората с увреждания и как те биха ползвали вашия сайт.

 

Един тест на ползваемостта на вашия сайт ще ви помогне многократно да увеличите вашата резултатност и да си отговорите на поставените в началото на статията въпроси.

 

На българския пазар също оперират няколко фирми, които провеждат подобни тестове за ползваемост. Препоръчваме ви услугите на Лукрат, чиито услуги ползвахме наскоро.





Публикувано на 27.07.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация