Безплатна регистрация

Публикации

Въведение в създаването на лесни за ползване сайтове

Ползваемостта (достъпността) в уеб дизайна има за цел създаването на сайтове, които са лесни за ползване от всички потребители, независимо от физическото им състояние или начина, по който те ползват интернет.

 

Защо ползваемостта е важен елемент?

Може би се питате защо въобще ползваемостта е проблем и защо не всички сайтове са създадени с достъпен лесен за ползване дизайн. Има няколко причини, които обясняват нуждата от използването на дизайн, насочен към оптимизирането на ползваемостта. Някои включват проблемите или заболяванията, които някои от посетителите имат, други произлизат от начина, по който хората влизат и използват интернет.


Хора със зрителни увреждания


Хората със зрителни увреждания включват широк диапазон от потребители с проблеми като далтонизъм или пълна слепота. Тези хора могат да имат проблеми с възприемането на изображения, които не са съпроводени с текстово описание на това, какво е изобразено. Един потребител, който не може да види изображението, не може да разбере съдържанието му, ако няма текстово описание. Далтонистите могат също така да имат проблеми при възприемането на дизайнерските елементи (включително и текст), чийто цвят не е качествено по-различен от заобикалящите го елементи (включително фона или цвета на страницата).

Хората със зрителни увреждания могат също така да имат проблеми при работа със сайтове, които не предвиждат използване на невизуални браузъри като например екранен четец или дисплей с брайлово писмо. Екранният четец е уеб браузър, който прочита на глас съдържанието на страницата. Често обаче един сайт, който визуално изглежда отлично, се оказва напълно неразбираем при прочитане от подобен четец.


Хора със слухови увреждания


Потребителите със слухови увреждания се сблъскват с подобни проблеми в интернет. Те не могат да възприемат информацията, предадена чрез звук. Просто решение е предоставянето на алтернатива, която не използва звук, а текстово описание.


Физически увреждания


Ако нямате физически увреждания ще е трудно да си представите до каква степен работата Ви в интернет може да бъде затруднена, освен ако някога не сте се опитвали да навигирате в сайтове без мишка. Ако не сте имали късмета да попаднете на оптимизиран за целта сайт, най-вероятно ще имате огромни затруднения. Хората с физически увреждания често не могат да използват мишка. Ако не бъдат взети под внимание нуждите на тези хора при създаването на навигацията на сайта и формите за въвеждане на информация, за тях сайтът по всяка вероятност ще бъде напълно неизползваем.


Хора с когнитивни и неврологични увреждания


Дизайнът на един сайт може да бъде безкрайно усложнен и да затрудни дори и хората без увреждания. Ситуацията не е по-добра със сайтовете, които използват прекалено комплексен дизайн, непоследователна навигация и отвличащи вниманието анимации. Тези дизайнерски елементи могат да създадат проблеми на хората с когнитивни и неврологични увреждания.


Отвъд уврежданията


Както вече видяхме използването на интернет за хората с увреждания може да бъде много трудна задача. Чрез разбиране на насоките за създаване на достъпен дизайн, можете да направите сайтове, които изпълняват своето предназначение и са достъпни за всички потребители, включително и тези с различни увреждания. В същото време достъпният дизайн е предимство и за други групи потребители:

* Потребителите на мобилни телефони, Web-TV и т.н.
* Потребителите с бавен достъп до интернет
* Потребителите в шумно обкръжение
* Потребителите, които шофират
* Потребителите с ниска грамотност
* Хората, за които езикът на сайта Ви не е роден

Подобряването на ползваемостта също така ще се отрази положително на:

* Поддръжката на сайта
* Автоматичното индексиране на съдържанието
* Търсенето на съдържанието

Пазарът


Има и още една причина да подобрите ползваемостта на Вашия сайт. Според последните проучвания хората с увреждания са между 10 и 20% от населението в повечето страни. Като включим и останалите категории потребители, които споменахме по-горе, това прави около 30% от общия брой на посетителите. Ако направите сайта достъпен за още 30% от посетителите си, това ще се превърне в изцяло нов пазар за Вашия бизнес.

Освен това средната възраст на населението в повечето страни също нараства. Това се отразява и върху броя на хората с увреждания, включително слухови и зрителни проблеми, както и хора с влошено физическо състояние и отслабваща памет. Ако Вашият сайт е насочен към по-възрастните хора, тогава процентът на хората с увреждания сред потребителите Ви ще е доста над 30 и те несъмнено ще почувстват предимствата от един достъпен и ползваем уеб дизайн.





Публикувано на 21.07.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация