Безплатна регистрация

Публикации

Отварянето на линкове в нов прозорец – втора част

Известният специалист по уеб дизайн Джейкъб Нилсън сравнява практиката на отварянето на линкове в нови прозорци с продавач на прахосмукачки, който изсипва съдържанието на пепелника върху килима на потенциалния клиент.

 

Вижте: Отварянето на линкове в нов прозорец – първа част

Какво трябва да направим?


Краткият отговор е: обмислете много добре преди да отворите даден линк в нов прозорец. Ако все още смятате, че използването на нов прозорец е добра идея, тогава имате две възможности:

1. Предупредете потребителите, че този линк ще отвори нов прозорец

Ако предупредите потребителите, че даден линк ще се отвори в нов прозорец, той може и да не им се стори като неприятна изненада. Има няколко различни начина да ги предупредите:

* Използвайте title-атрибута на линка, за да информирате потребителя, че линкът ще се отвори в нов прозорец
* Използвайте допълнителен текст, за да индикирате, че линкът ще се отвори в нов прозорец
* Използвайте малка иконка до линка, за да изобразите това графично

2. Създайте иконка, която е в същото време и линк за нов прозорец

Това решение е използвано от сайтове като Yahoo! и AOL. Вдясно от обикновения линк в Yahoo! добавят иконка, която също е линк и отваря нов прозорец на браузъра.


Кога можем да отворим линк в нов прозорец?


След всичко, казано по-горе, трябва да споменем, че има и случаи, когато използването на нов прозорец е добра идея, например:

* Линкът отваря документ, например PDF или Word-файл. Отварянето на нов прозорец ще позволи на даден документ или изображение да се изтегли паралелно с отворения прозорец. Това също така няма да позволи потребителите да затворят без да искат прозореца на браузъра, когато затварят документа.
* Линкът отваря голямо изображение. В такъв случай новият прозорец ще даде възможност на потребителите да продължат да разглеждат текущия прозорец, докато се зарежда изображението.
* Линкът е за версия на статията или страницата за принтиране. Тук новият прозорец дава възможност на потребителите да оставят текущия прозорец отворен, докато в същото време принтират статията или страницата.


Заключение:


Обмислете наистина дали да отваряте линковете в нов прозорец. В повечето случаи отварянето в текущия прозорец е много по-доброто решение. Ако искате да отворите линковете в нов прозорец, най-малкото предупредете посетителите на Вашия сайт, освен ако не искате те да бъдат неприятно изненадани!





Публикувано на 19.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация