Безплатна регистрация

Швейцарски кантон преминава от Linux на Windows

Швейцарският кантон Золотурн (с население от около 15 000 души) взе решение за използването на Windows 7 от администрацията, отказвайки се от дългогодишен проект за внедряване на Linux, който стартира още през 2001 г.

 

Първоначалният план предвиждаше използването на операционната система Debian GNU/Linux заедно с офис пакета на OpenOffice.org, браузъра Firefox и набор от приложения с отворен код.

Този проект се сблъска със съпротива от страна на част от служителите в правителствените учреждения в кантона. Освен това за част от програмите бе трудно намирането на пълноценни свободни аналози. Обаче кулминация бе уволнението на ръководителя на ИТ-департамента и ръководител на проекта за използване на програмни продукти с отворен код Курт Бадер.

Неуспехите в управлението на проекта бяха основната причина за отказа от него – той нееднократно се сблъскваше със сериозни сривове и многобройните неуспехи често ставаха предмет на сатирични публикации в местната преса.

В същото време, въпреки отказа от Linux, на компютрите на служителите в кантона ще продължи използването на част от свободните програми.





Публикувано на 23.09.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация