Безплатна регистрация

Публикации

Как да направим SEO одит – трета част

Това е последната част от статията на Neil Patel за SEO оценка на един сайт. В нея ще представим важността на вътрешните и външните линкове към сайта и тяхното значение за общия авторитет на домейна и класирането по ключови думи. След приключването на цялостния одит, ще може да се даде реална оценка за текущото състояние на сайта Ви и препоръки за неговото развитие от SEO гледна точка.

 

Стъпка 17: Прекъснати линкове

 

Когато роботът на Google парсва (обикаля и записва страниците от сайта Ви) и намери прекъснат линк, роботът напуска сайта. Ако през този процес се натъкне на прекалено много прекъснати линкове, търсачката може да предположи, че предлагате лоша навигация за потребителите си. Това ще доведе до намалена честота и дълбочина на посещенията от страна на роботите на търсещите машини и оттам ще се появят проблеми с класирането.

 

Този проблем може лесно да се отстрани с 301 редирект. Освен това е необходимо по-често да проверявате в Google Webmaster Tools за прекъснати линкове на сайта Ви.

 

Стъпка 18: Валидация на кода

 

Има голямо разнообразие от програмни езици, които се използват при направата на един сайт. Търсещите машини използват определени правила, когато прочитат съдържанието на един сайт, за да се справят с цялото това многообразие от различен код. Ако сайтът е програмиран по определени правила, това ще помогне да се намалят грешките при парсването на страниците.

 

Официално Google се придържа към W3C стандартите и оценява по-високо сайтовете, които са написани спрямо тях.

 

Стъпка 19: Скорост на зареждане на сайта

 

Препоръчва се скоростта на зареждане на сайта да е по-малка от 1.4 с. За да проверите скоростта на сайта си, използвайте безплатния тул за тестване на скоростта на Pingdom

 

След като установите скоростта на зареждане в момента, може да я подобрите с: по-добро кеширане на страниците, намаляване на размера на файловете на картинките.

 

Може да се намали и размерът на CSS и JavaScript файловете чрез комбинирането им в по-малко файлове и минимизирането на отделните файлове с компресиране.  

 

Стъпка 20: Входящи линкове

 

Колкото повече входящи линкове имате към сайта Ви, толкова по-добре ще се класирате по ключови думи. Не само количеството е от значение, важно е и доколко са релевантни входящите линкове, ключовата дума в линка и от колко различни домейни получавате линкове. Важно е и къде точно сочат линковете, добре е те да са разпръснати към повече страници от сайта Ви.

 

За проверка на линковете може да ползвате Open Site Explorer.

 

Опитайте се да намирате линкове от сайтове с по-голям авторитет – утвърдени новинарски сайтове и водещи специализирани блогове, Wikipedia, сайтове на институции и научни учреждения. За целта използвайте гост блогване и ПР статии.

 

Добре е да има по-голямо разнообразие от различни сайтове, от които взимате линкове. От SEO гледна точка разнообразието на домейни трябва да е не по-малко от 10% - например ако имата 100 входящи линка към сайта си, те трябва да са от не по-малко от 10 различни сайта.

 

Чудесен начин за набавяне на повече входящи линкове е маркетингът със съдържание. При него се пишат различни интересни публикации, свързани с темата на Вашия сайт, и се провокира чрез различни социални канали и мрежа от блогове интерес към тях.

 

Стъпка 21: Авторитет и доверие към домейна на сайта

 

Подобно на термина Google PageRank, съществува и термин Domain Authority. Като цяло сайтовете се оценяват по този показател от 0 до 100. Всяка стойност между 40 и 70 е добра, над 70 е изключително добра.

 

Колкото по-висок е авторитетът на домейна, толкова по-добре ще се класира сайтът Ви по ключови думи. Най-добрият начин за това е да привлечете колкото се може повече линкове от различни сайтове и най-вече от такива с по-висок авторитет. За тази цел отново може да Ви помогне маркетингът на съдържание.

 

Стъпка 22: Социални сигнали

 

Google и Bing твърдят че взимат под внимание социалните сигнали при класирането на един сайт. Използвайте Facebook, Twitter, Pinterest и други социални мрежи, за да увеличите социалните сигнали към сайта си. Съблюдавайте две основни правила:

-  Направете лесно споделянето на съдържание от сайта си чрез социалните мрежи.

-  Създайте съдържание, което си заслужава да се сподели.

 

Стъпка 23: Проучвайте конкурентните сайтове

 

Вижте и данните за вашите конкуренти, добре да знаете данните за авторитета на техните домейни, да имате информация за входящите им линкове и откъде точно ги взимат.

 

Заключение

 

Когато направите цялостен анализ на сайта си по споменатите по-горе точки, запомнете данните и периодично следете напредъка в класирането на сайта си. Така във времето ще можете да видите пряка зависимост между предприетите действия по оптимизацията и постигнатите резултати. За да си припомните и предишните статии, вижте SEO одит - първа част и SEO одит - втора част.





Публикувано на 23.04.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация