Безплатна регистрация

Публикации

Разработка на ефективна структура за интернет магазин – първа част

Самата идея за интернет търговията не може да бъде наречена нова. Първите интернет магазини се появиха още в края на 90-те години на миналия век. Много от тях работят и до ден днешен, а други, за съжаление, отдавна вече не съществуват. Все пак интернет е динамична среда и трябва да се предприемат промени, за да се приспособим към нея.

 

Интернет търговията е изгоден бизнес или поне на теория трябва да бъде такъв. Собственикът на един интернет магазин не трябва да харчи средства за наем на търговски площи, за закупуването на търговско оборудване, наемане на армия от продавачи и консултанти и т.н. Цялата информация е представена на сайта и купувачът обикаля из виртуалните щандове и избира това, което му е необходимо. В същото време едва ли един реален магазин може да се похвали с такъв огромен брой потенциални купувачи.

Но това е само на теория, на практика трябва да се преборите клиентите да изберат именно Вашия магазин, а не търговския обект на конкурента. Днес интернет търговията е вече всекидневно явления. Стотици магазини предлагат хиляди стоки. В интернет може да се купи практически всичко, с изключение може би на екскурзия в космоса. И затова конкуренцията между магазините е огромна. В борбата за купувачи се налага да се обръща внимание на всичко до най-малките детайли.

Според експерти успехът на съвременния интернет магазин може да се осигури с решаването на две основни задачи. Първата е да се привлекат в сайта на магазина достатъчен брой потенциални купувачи. Втората е колкото може повече посетители да преминат от категорията „потенциални купувачи“ в категорията „реални клиенти“. Статистическото съотношение „посетители/купувачи“ се нарича „равнище на конверсия“,и колкото е по-висок този показател, толкова по-успешен ще е интернет магазинът. В тази статия ще разгледаме някои базови фактори за организацията на интернет търговията, които повишават равнището на конверсия и без които е крайно трудно успешното управление на такъв магазин.

Към вътрешните фактори за успеха на интернет магазина се отнасят преди всичко обслужването, асортиментът и цените. За приоритетността на тези фактори може дълго да се спори. От икономическа гледна точка за хората с невисоки доходи определящ фактор са цените. Но ако погледнем към профила на типичния интернет потребител, в по-голямата си част това са офис служители, ръководители на предприятия, специалисти, небедни студенти, учащи. Това са хора, които малко или много са обезпечени. Затова за тях по-важни са обслужването и асортиментът и те са готови да плащат допълнително за тях.

Въпросът за създаването на ефективен интернет магазин отдавна вълнува интернет общността. На тази тема са написани множество статии, но интернет е нестабилна среда и актуалните вчера закони днес може и да не са в сила. Например правилото за трите клика, според което посетителят да може да попадне във всяка една точка на сайта кликайки с мишката максимум три пъти. Или ограниченията за големина на графичните файлове – не повече от 20-25 кб на страница. С развитието на скоростния достъп до интернет това изискване практически е изгубило актуалност.

Важен въпрос е балансът между дизайн и функционалност. Разпространено е мнението, че в един интернет магазин въобще не трябва да се грижим за дизайна, а изображенията трябва да са само логото на компаниите и снимки на стоките. Останалото е само излишно претрупване. Обаче това дали е правилен подход? Задачата на дизайна е не само да осигури бързо възприемне на информацията, но и да предизвика у посетителя определени емоции. Стилният и спретнат дизайн повишава доверието към магазина и съответно се отразява позитивно върху продажбите. Преобладаването на дизайна или на функционалността зависи от стоките, които се представят в магазина. Например преобладаването на дизайна е задължително за интернет магазините за ювелирни изделия, докато функционалността е по-необходима за магазините за битова техника.

Вижте: Разработка на ефективна структура за интернет магазин – втора част





Публикувано на 01.06.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация