Безплатна регистрация

Публикации

Как да стартирате собствена афилиейт програма?

Афилиейт програмите са маркетингов инструмент, чрез който дадена фирма заплаща на свои партньори конкретно възнаграждение при постигнат резултат. Например даден сайт може да плати за пренасочени регистрирани потребители. Електронен магазин може да плати на партньорски сайт процент от продажбите, на клиенти дошли през съответния сайт. Тази форма на реклама е особено популярна при сайтовете за групово пазаруване. В тази статия ще дадем някои насоки за това, как да стартирате собствена афилиейт програма.

 

1. Вижте какви са сегашните Ви посетители и клиенти.

Ключов момент за успеха на всяка афилиейт програма е да намерите подходящи партньорски сайтове, чийто посетители са Ваши потенциални клиенти. Направете анализ на регистрираните посетители на вашия блог, регистрираните за информационните Ви бюлетини и хората, които са почитатели на Вашата Facebook фенстраница.

 

2. Определете как ще рекламирате афилиейт програмата.

Трябва да излезете извън кръга на настоящите посетители на сайта Ви. Намерете подходящи блогъри и собственици на сайтове с подходяща тематика. Свържете се директно с тях. Може да опитате и контакти и през някоя мрежа за афилиейт маркетинг.

 

3. Обявете програмата.

Напишете статия в блога си с ясни обяснения на афилиейт програмата. Споделете я във Вашата фенстраница. Изпратете мейли на потенциални партньори. Регистрирайте я в специализирани сайтове за афилиейт маркетинг. Важното е не количеството, а качеството на привлечените партньорски сайтове.

 

4. Измервайте резултатите от кампанията.

Ако не измервате даден показател, значи не може да го подобрите. Използвайте инструменти като Google analytics за да прецените откъде идва трафикът към сайта Ви и какъв резултат Ви носи.

 

Ето някои основни въпроси, на които да си отговорите:

Кой от афилиейт партньорите Ви носи най-много трафик? Може ли да го провокирате да докара още посетители на сайта Ви?

Кой носи най-малко трафик? Дали си заслужава да присъства в партньорската Ви мрежа?

Дали приходите, получени чрез даден партньор си заслужават? Може да се окаже че през определени сайтове идват клиенти, които после непрекъснато правят рекламации и създават проблеми. Преценете дали да останат в програмата.

 

С две думи, непрекъснато трябва да се инвестира в това, което носи резултат и да се прекратяват отношенията със сайтове, от които нямате резултат.





Публикувано на 13.03.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация