Безплатна регистрация

Публикации

Как Google знае какво си мислим: разширени кампании и разговорно търсене

Начинът, по който търсим различни неща в интернет се променя. Вече не използваме самостоятелни ключови думи; вече задаваме въпросите си към Google по-разговорно.

 

Google става все по-добър в разбирането на нашите въпроси, а разработки като Knowledge Graph и разширените кампании (ориентирани както към настолни, така и към мобилни устройства) са директен резултат от това разбиране.

В резултат на това начинът на рекламиране в AdWords също се променя.

Разговорно търсене

Разговорното търсене означава, че вече можете да попитате Google колко възрастен е David Beckham - how old is David Beckham, вместо да пишете 'david beckham's age'.



Следващото ви търсене може да е за отбора, в които играе - what club does he play for. Google използва алгоритъм, за да разбере, че все още търсите информация за David Beckham, въпреки че не сте го упоменали в търсенето.

С други думи - използват се запитванията ви от предни търсения, за да се интерпретира какво търсите точно.

Да вземем за пример пътешествията. Ако сте правили много търсения за "ски", а след това потърсите "почивка", Google ще ви даде повече резултати свързани със "ски почивки". Ако сте рекламодател и ключовата дума, по която рекламирате е "ски" или "ски почивка", рекламата ви в този случай ще се покаже и при търсене само на "почивка".

Това е малко различно от традиционното търсене по ключови думи, което се използва за рекламиране в AdWords.

От таргетирани филтри към слоеве

Вече известно време се използваха различни филтри, за да се конкретизира на кои потребители да се показва рекламата и на кои не, като например: населено място, време на деня и дори устройството от което влизат в интернет. Но с разширените кампании тези филтри се променят и стават слоеве, които се припокриват, за да подобрят таргетирането.

Например, ако вие представлявате магазин, който продава маратонки, една от ключовите ви думи може да е "маратонки nike". Това е главната ви ключова дума.

Но започвате да разграждате информацията при това търсене, чрез различни филтри - като например дали човекът е близо до магазина ви и дали магазинът е отворен по това време.

Това придава по-голяма стойност на търсенето - човек, който е близко до магазина ви, когато той е отворен, е много по-ценен, от колкото някой друг, който е на километри от магазина, когато той е затворен.

Таргетиране по ситуация, а не по устройство

Голяма промяна в разширените кампании е, че вече не се таргетира по устройство. Макар че винаги трябва да се запитваме дали сайта ни работи добре на компютри, таблети или мобилни телефони.

С разширените кампании Google ни насочва повече към ситуации и контекстуалност. Може да сте си у дома и да влизате в интернет през телефона или да сте навън и да влизате в интернет през лаптопа. Когато вземете предвид тези ситуации, употребяваното устройство не е толкова от значение.



Това което е от значение е информацията, която потребителят иска да види. Тогава от значение не е устройството, през което се търси, а ситуацията в която се намира.

Вместо да си мислите "какво устройство използва този човек", мислете "как този човек иска да си комуникира с мен". Ако потребителят е у дома си, разглеждайки ваш продукт, тогава може да го отведете директно на началната си страница, откъдето могат да разберат всичко за вас.

Но ако те са на улицата, ще искате да им кажете веднага къде се намирате, кога магазинът ви е отворен и къде най-близо могат да намерят ваши продукти. Важното решение тук е дали да изпратите потребителя на началната си страница или директно в страницата за контакти.

Това не е само за B2C

Всичко казано до тук важи и за B2B отношенията. Както винаги, започвате с ключовите думи, но таргетираните слоеве могат да включват използваните устройства, по кое време се прави търсенето и др., за да добиете идея за ситуацията, в която се намира търсещия.

Ако някой търси вашата фирма през мобилен телефон в 18:00 през делничен ден и не е у дома си, вероятно става въпрос за търсене на нови работни отношения. Така можете да разберете колко ценно за вас е това търсене и къде в сайта си да препратите търсещия.

Това не е просто нова услуга на Google. Това е един съвсем нов начин за работа с AdWords. За рекламодателите това е начин да се изгради профил на търсещите, в каква ситуация са, какво търсят и какво може да им се предостави, така че да им е от най-голяма полза.





Публикувано на 18.06.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация