Безплатна регистрация

Публикации

Проследяване на имейл кампании с Google Analytics

Често се налага точно да измерваме ефекта от определени имейл кампании. Представяме ви практическа информация и пример как да проследявате имейл маркетинг кампаниите, като тагвате линкове в имейла и използвате Google Analytics.

 

Оказва се, че подобна информация не е излишна, защото доста хора, които се занимават с имейл маркетинг, не знаят, че Google Analytics може да се използва за проследяване на имейли, след като потребителят е кликнал на линка. Освен това не знаят, че след като имейлът е тагнат, е възможно да се използват разширени сегменти (Advanced Segments), като по този начин става ясно какви са предпочитанията и поведението на конкретните посетители. Това наистина помага да се види стойността на получаваните писма за хората от списъка с абонати, както и за вашата фирма, особено ако сте направили настройки за цели в Google Analytics.

Освен това, когато избирате система за имейл маркетинг, е  добре да знаете, че много имейл доставчици предлагат функционалност, която улеснява проследяването с Google Analytics или други системи за уеб анализ като Omniture. Ето защо е добре да проверите дали вашият доставчик предлага автоматично проследяване на линковете. Ако е така, настройките за таговете за проследяване на кампании се правят в системата и не е необходимо да ги добавяте ръчно към линковете или сами да си пишете скриптове, както е описано по-долу.


Проследяване на имейл кампания, след като потребителят е кликнал на линка

При този тип проследяване посетителят вече е кликнал на линка в имейла и е отишъл на сайта ви.

Тук идва ред да използвате проследяващия инструмент на системата си за уеб анализи. Проследяването може да се извърши и от имейл системата ви, ако имате код за проследяване на страниците на сайта си, с помощта на който ще можете да преглеждате кои страници са най-посещавани или какви са резултатите от това, например лийдове или осъществени продажби.

Когато сменяте имейл доставчика, е добре да проверите дали новият доставчик осигурява проследяване на посетителите на сайта и конверсиите, както и дали автоматично тагва имейл кампаниите, защото в противен случай работата, която трябва да свършите, е доста скучна.

Всички сайтове използват стандартни решения за уеб анализи като Google Analytics, Omniture, Coremetrics или Webtrends и ако имате стандартен код за проследяване на кампании, ще можете да проследявате имейлите. В тази статия се разглежда по-конкретно Google Analytics.


Настройки за разширени сегменти в Google Analytics за информация само за трафика от имейл

Независимо дали ще направите настройките за проследяване на имейл кампании по този начин или през доставчика на имейл услуги, е препоръчително да създадете персонализирани разширени сегменти, така че да виждате отделно посетителите през имейл, или през различни имейли. По този начин ще добиете по-ясна представа за поведението им и за конверсиите.

За да добавите разширен сегмент за имейл маркетинг в Google Analytics, трябва да изберете опцията за разширени сегменти, да създадете нов сегмент и да зададете „имейл“ като средство за комуникация.

 



Разширеният сегмент трябва да обхваща всички посещения на сайта през имейл, стига така да сте кръстили линковете, когато сте ги тагвали. Следващата точка показва как да маркирате линковете, като използвате проследяване на кампаниите в Google Analytics.


Препоръчително кодиране за имейл кампании/тагване с Google Analytics

Можете да научите повече за принципа за проследяване на кампании, като прочетете следната статия.

За да направите настройки за проследяване на имейли, линковете от вашия имейл към целевите страници трябва да бъдат тагнати със стандартни параметри за проследяване на кампания. Съществуват до 5 на брой двойки „име-стойност“, които са част от URL адреса и включват всичко след „?“, както е показано в примера по-долу. UTM е съкращение на „Urchin Tracking Module“, на който се базира Google Analytics.

Ето един примерен тагнат URL, разделен на няколко реда:

    http://www.domain.com/landing_page.htm?
    utm_campaign=EnewsNov
    &utm_medium=email
    &utm_source=HouseList
    &utm_term=editorial-link
    &utm_content=header

За имейл маркетинг се препоръчват следните параметри:

• utm_medium –  какво средство е използвано за маркетинг, напр. имейл
• utm_campaign – име на кампания, напр. EnewsNovember
• utm_source –  това обикновено е собственикът на използваното средство за маркетинг, но при имейл маркетинга може да се използва за източника на списъка с имейли или типа имейл, напр. HouseList, Welcome email, Abandoned-basket и т.н.
• * utm_term – в AdWords така се отбелязва ключовата дума, използвана за рекламата; в имейл маркетинга по желание може да се използва за идентифициране на отделни линкове.
• * utm_content – използва се по желание за проследяване на индивидуален или сегментиран отзив, като може да се базира на потребителско id, потребителски имейл и т.н.

Обърнете внимание, че последните два параметъра не са задължителни.

Ако искате да направите настройки за Google Analytics, можете да използвате URL Builder на Google. Той позволява да се добавят параметри за страницата, към която ще водят линковете от кампанията, както следва:

 




За електронния бюлетин е най-добре да се напише скрипт, с който да се създаде HTML страница с включени тагнати линкове, за да си спестите усилия.

Ето един наръчник от доставчик на имейл услуги, който дава пример за това как се проследяват имейли в Google analytics.


Как да не нарушите правилата за поверителност на Google

Някои съветват да използвате чужд имейл адрес за &utm_content, но освен че може да нарушите правилата за поверителност, това е лична информация, каквато не трябва да се използва, според условията за ползване на Google analytics (вижте номер 7).





Публикувано на 23.04.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация