Безплатна регистрация

Публикации

7 съвета за рентабилни продажби чрез PPC реклами с по-общи ключови думи

Пилеете ли пари за PPC реклами с по-общи ключови думи? Или може би дори се съмнявате дали си струва да плащате за платени реклами?

 

Очертава се тенденцията брандовете и лидерите в индустрията все по-често да си задават въпроса дали си струва да харчат пари за платени реклами с по-общи ключови думи, както и дали няма да е по-добре този бюджет да се използва единствено за брандирани ключови думи или дори за други маркетингови канали.

И докато специалистите препоръчват използването на PPC реклами за привличане на клиенти, те навярно нерядко остават учудени, когато правят одит на съществуващите PPC акаунти на някои брандове, защото месечните разходи варират в доста голям диапазон.

Тревожен е фактът, че при много бутици, луксозни магазини и мултинационални компании като цяло качеството на кампаниите за търсене е под средните стандарти.

Едва тогава човек започва да разбира скептицизма на хората, че тази тактика за дигитален маркетинг ефективно спомага за популяризиране на бранда и за увеличаване на печалбите.

От гледна точка на сигурността на една компания по отношение на дигиталния маркетинг обаче е много важно да се гарантира стабилността на кампаниите.

По тази причина си заслужава да се разгледат някои често срещани грешки, както и областите, които обикновено се пренебрегват.

Ето 7 съвета как да направите стратегията за PPC реклами с общи ключови думи ефективен канал за привличане на потребители.

 
1. Тип на съвпадението

Всеки ден в Google се отчитат невижданите досега 500 милиона търсения, което означава, че е важно да се използва правилният подход към типа съвпадение.

Широкото съвпадение може да пропилее бюджета заради неуместни търсения, докато точното съвпадение е другата крайност и може да доведе до прекалено ограничено търсене. Имайки предвид милионите уникални ключови думи, които хората търсят на ден в Google, със стратегия, използваща само точни съвпадения, ще изпуснете по-специфичния и целенасочен трафик.

Решението се състои в това по-често в кампаниите да използвате модификатор на широко съвпадение, за да уловите уникалния трафик, като в същото време продължавате да използвате точни съвпадения, където е възможно.

Това ще ви помогне да обхванете и търсенията на по-разговорни дълги ключови фрази, които обикновено са резултат от по-целенасочено търсене. Привличането на целенасочен трафик ще подобри качествения рейтинг на използваните от вас по-общи ключови думи, а с течение на времето това ще намали цената на кликване и ще спомогне да си изградите по-ефективна стратегия по отношение на ключовите думи.

Ето и конкретен пример – при един акаунт бил отчетен 29% спад в цената на кликване, което довело до 70% скок в трафика в сравнение с предходната година и само 22% увеличение в разходите.


2. График за рекламите

 

Учудващо е, че има кампании с по-общи ключови думи, които са активни през целия ден, всеки ден от седмицата.

Навярно смятате, че това е тактика, целяща да подобри ефективността при търсене по по-общи ключови думи. Но този подход може да доведе до ненужно пилеене на средства. Вярно е, че конверсии могат да се отчетат по всяко време на денонощието, но е добре да съсредоточите бюджета си в дните и часовете, когато отчитате най-висок процент конверсии.

За да постигнете максимална ефективност, използвайте историята, така че да планирате конверсиите по отношение на време на деня и ден от седмицата. Нагласете настройките така, че рекламите да се виждат само през ключовите за конверсиите часове, и използвайте инструмента за коригиране на офертите, за да излиза рекламата на по-видно място в пиковото за конверсиите време.


3. Гео таргетиране

Ако съобразите онлайн офертите с местоположенията на реалния си бизнес, популярността на вашия бранд в съответните райони неизменно ще се подобри.

Това по всяка вероятност ще доведе до повече онлайн конверсии на тези места, тъй като клиентът ще е по-склонен да кликне на вашия бизнес и да му се довери. Освен това вашият бранд трябва да таргетира определена аудитория, а вариациите на вкусовете и доходите по географски регион да са съобразени с тази аудитория.

Това е нещо, което трябва да взимате предвид по отношение на цялостния си подход.

Използвайте инструментите на Google Analytics, за да видите кои са географските локации в интернет, играещи ключова роля от гледна точка на конверсиите.

Това трябва да служи като отправна точка, когато започвате да таргетирате по по-общи ключови думи. След това с течение на времето изпробвайте различни локации, за да откриете нови места, където е концентрирана таргетираната аудитория на бранда ви. За брандове, разполагащи с реални магазини, следващата стъпка е да използват информацията като маркетингово проучване, което ще помогне на стратегията за разширяване на бизнеса.


4. Насочване по устройство

 



Знае се, че поведението на онлайн потребителите варира в зависимост от използваното устройство. Често мобилните потребители не са толкова склонни да пазаруват по интернет, а по-скоро все още са на фаза проучване.

Но ако вашият уебсайт осигурява добър потребителски опит през мобилни устройства, не трябва да се страхувате да привлечете общ трафик.

Ако конкурентните фирми не са толкова напреднали в офертите за мобилни потребители, значи по всяка вероятност избягват този трафик, а това ви дава възможност да се възползвате от него.

Когато през февруари 2013 г. с пускането на подобрените кампании отпадна възможността отделно да се таргетират мобилни устройства и таблети, мнозина се страхуваха, че цената на кликване за мобилните реклами значително ще скочи.

За разлика от общоприетото мнение, цената на кликване за мобилни реклами е значително по-ниска за същата или по-висока позиция на рекламата, което прави възможността за привличане на трафик от мобилни устройства още по-привлекателна.

Не забравяйте обаче, че е добре да проверите това твърдение за собствените си данни. Ако отчитате нисък процент на конверсии от мобилни устройства и все още не сте се фокусирали върху разработването на мобилен сайт или такъв с отзивчив дизайн, навярно ще е най-добре да ограничите бюджета за мобилен трафик.


5. Ремаркетинг

Списъците за ремаркетинг за реклами в мрежата за търсене съществуват от юни 2013 г. и позволяват на брандовете да персонализират рекламите на базата на това какво са разглеждали потребителите на сайта.

Това е страхотна възможност предвид конкуренцията при търсене по по-общо ключови думи. Тя позволява да се опитате да осъществите повторна поръчка, но може да послужи и като последната стъпка за превръщане на потребителя в реален клиент.

Поставяйки код на сайта си, брандовете имат възможност да видят IP адреса на посетителя, да проследят действията му на сайта и дори да разберат дали той е изоставил количката си или е завършил поръчката.

След това тази информация може да се окаже от полза, така че, когато потенциалният клиент пусне за търсене в Google по-обща ключова фраза, рекламата да му се покаже на по-горна позиция, отколкото на новите потребители.

В бъдеще това ще се окаже важна част от стратегиите, свързани с търсенето по по-общи ключови думи, особено когато искате отново да ангажирате старите потребители през периоди на промоции и разпродажби или по време на пик в продажбите.


6. Дълги ключови фрази

Обхващането на по-общи ключови фрази понякога е резултат от прибързано решение да увеличите трафика, което може да доведе до възможно най-бързото натрупване на често търсени, конкурентни ключови думи.

И докато тази тактика помага за увеличаване на трафика, а навярно и за популяризиране на бранда, тя едва ли ще доведе до ефективни конверсии в дългосрочен план. Ето защо не е добра идея да я използвате като средство за измерване на това дали по-общите ключови думи ще дадат резултат във вашия случай.

Включващата по-общи ключови думи стратегия трябва да представлява дългосрочен ангажимент, с периоди, през които контролирано изпробвате различни варианти с продуктовата си гама.

Необходимо е да се анализират съвпаденията по фраза и модификаторите на широко съвпадение, за да се види кои дълги ключови фрази могат да се изолират и да се използват за рекламната група или кампания.

Постоянното анализиране на използваните ключови думи позволява да изгладите несъвършенствата и да отпуснете бюджет за областите, които ви носят приходи, така че да постигнете по-добро позициониране на рекламите и по-висок трафик.


7. Тактически подбрани ключови думи

 



И докато тези стратегии помагат за създаване на ефективна стратегия за по-общите ключови думи, която ще доведе до увеличение на приходите ви в дългосрочен план, трябва да се отбележи, че не е задължително рекламата винаги да се показва.

Кампаниите с по-общи ключови фрази могат да послужат като подготвителна фаза, която след това бързо да се използва за привличане на трафик в подходящите периоди.

Например процентът на конверсиите за по-общите ключови думи по всяка вероятност ще е по-висок в периоди на промоции, разпродажби или при сезонните пикове в продажбите.

Особено в случаи, когато се работи с ограничен бюджет, е добре да фокусирате разходите върху по-общи ключови фрази именно по време на промоции, разпродажби или пикове в продажбите, когато ще има по-голяма вероятност тези ключови думи да се откроят на фона на конкурентните фирми, които винаги залагат на тях, и да привлекат част от трафика и клиентите им.


Обобщение

И докато по-горните съвети едва ли ще ви спечелят награда за иновативност, е важно поне да се опитате да свършите основните неща както трябва.

Едва след като сте изпълнили горните съвети и сте постигнали дадени резултати, ще можете да кажете със сигурност дали оферирането за по-общи ключови думи си заслужава, както и дали каналът и използваните тактики представляват осъществим и рентабилен начин за привличане на клиенти.

Чак след това можете да преминете към по-сложни начини за оптимизация на търсенето и стратегиите за дигитален маркетинг като цяло.





Публикувано на 14.07.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация