Безплатна регистрация

Публикации

Google Analytics за електронна търговия: наръчник за начинаещи

Google Analytics е ценен съюзник в битката за клиенти, който ще ви даде доста подробности за вашия сайт, за посетителите и за това откъде идват те.

 

Цялата тази информация може да послужи за намиране на нови клиенти и за увеличаване процента на реализациите.

За много хора, които тепърва започват да се занимават с електронна търговия, Google Analytics навярно е доста объркващ заради множеството доклади с технически данни и огромното количество информация, които може би изглеждат неразбираеми и с трудна навигация.

Тази статия ще ви покаже как да направите настройки за Google Analytics за електронния си магазин, ще ви запознае с основните доклади, които трябва да проверявате, и ще ви даде някои допълнителни насоки, които ще помогнат за увеличаване на продажбите.


Защо имате нужда от Google Analytics

Ако имате реален магазин, имате възможност да се срещате с клиентите, да разговаряте с тях, да наблюдавате поведението им. Ето защо, в случай че имате онлайн магазин, без анализите за електронна търговия ще се лишите от важна информация за посетителите и клиентите, които не можете да видите очи в очи.

Google Analytics помага да си дадете сметка за ефективността на маркетинговите си кампании, по-добре да разберете посетителите, както и да оптимизирате магазина с цел увеличаване на конверсиите и продажбите.


Настройване на проследяване на електронната търговия

Настройването на проследяване на електронната търговия е сравнително лесно, но конкретните стъпки зависят от вашата количка за пазаруване.


Създаване на профил в Google

Преди да започнете да работите с Google Analytics, трябва да си направите профил в Google. Ако още нямате профил в Gmail, си създайте такъв.

1. Отидете в Google Analytics и кликнете на линка за създаване на профил в горния десен ъгъл.

 



2. След като сте влезли в Google Analytics, кликнете на "create new account". Така ще създадете нов профил, през който ще проследявате анализите за електронния магазин.

3. После изберете "Website" и попълнете нужната информация.

4. Кликнете на "Get Tracking ID" в дъното на страницата, за да получите код за проследяване.

 



5. На следващата страница трябва да копирате кода за проследяване, който ще изглежда горе-долу така:

 



6. Ако имате акаунт в Shopify, отворете "Shopify store Admin" и отидете на "Settings – General".

 



7. В полето поставете копирания код от Google Analytics.

 



8. След като кодът вече е добавен на сайта, последната стъпка изисква да включите незадължителната, но много важна функция за проследяване на електронната търговия в Google Analytics.

- Кликнете на "Admin" от лентата с менюта в горната част на екрана в Google Analytics.
- Използвайте падащите менюта, за да изберете профила си.
- Кликнете на "View Settings" под третата колонка.
- Скролирайте надолу до секция "Ecommerce Settings" и изберете "ON".
- Кликнете на "Save" в дъното на страницата.

Забележка: Може да отнеме до 24 ч., докато Google Analytics започне да събира информация.

Ако използвате платформата на Shopify, за повече информация и детайли за настройки на Google Analytics, вижте Shopify. Ако използвате различна платформа, вижте Google Analytics.


Основни отчети

В Google има много отчети, които могат да се раздробят и анализират по най-различни начини. Това не бива да ви притеснява. Ако сега започвате да използвате Google Analytics, е добре да знаете, че основните отчети, които можете да видите от Общ преглед, съдържат голямо количество ценна информация и идеи, които да ви послужат като отправна точка.

Категориите за отчети в Google Analytics се намират от лявата страна на менюто. Най-важните секции, с които трябва да се запознаете в самото начало, включват:

•    "В реално време" – показва какво се случва със сайта в реално време.
•    "Аудитория" - дава повече информация за това кой е на сайта.
•    Придобиване – показва как посетителите и клиентите са дошли на сайта.
•    "Поведение" – дава важна информация за сайта и за действията на посетителите на него.
•    Реализации - дава повече информация за продажбите и реализациите.

 



Ето някои от най-важните и основни отчети, с които начинаещите е добре да се запознаят. След това на човек ще му бъде по-лесно да работи с други секции и отчети в Google Analytics.

Имайте предвид, че с изключение на отчетите "В реално време", времевият период за всички други отчети по подразбиране обхваща последните 30 дни. На всеки етап можете да промените периода, като изберете дата от горния десен ъгъл.


Отчети "В реално време"

 



* Информацията по-горе е замъглена от съображения за поверителност.

Отчетът "В реално време" е страхотен инструмент, който ви позволява да наблюдавате трафика на сайта си. Той ще ви покаже посетителите на сайта в конкретния момент, откъде са дошли те, географското им местоположение, както и какви страници разглеждат.

Отчетът е особено полезен, защото показва колко успешна е една публикация в социалните мрежи, един имейл или кампания, проследявайки директното въздействие, което трафикът има върху вашия сайт.

За да видите този отчет, в навигационната лента вляво кликнете на "Real-Time", а след това и на "Overview". Отчетът ще ви даде по-голямата част от информацията в едно табло за управление, но можете да изберете някой от другите отчети под този "В реално време". Те включват Местоположения, Източници на трафик, Съдържание, Събития и Реализации.


Как да използвате тази информация

Има няколко начина тази информация да ви помогне във вземането на решения:

•    Вижте дали дадена промоция привлича трафик към сайта ви, както и кои страници разглеждат посетителите.
•    Вижте какъв е прекият ефект върху сайта от даден блог/ имейл/ публикация в социалните мрежи.


Отчети "Аудитория"

 


Те дават повече иформация за посетителите на вашия онлайн магазин. Тези отчети ще ви дадат задълбочени демографски данни (възраст, пол), географски данни (език, местоположение), както и информация през какво посетителите отварят сайта (Mac или персонален компютър, компютър или мобилен телефон).

Тези отчети ще ви дадат възможност да видите общия брой посетители (наричани сесии), нови или стари посетители (кръгова диаграма) и информация за всеки от следните показатели:

•    Сесии – общ брой посетители на сайта ви.
•    Потребители – общ брой уникални посетители на сайта ви.
•    Показвания на страници – общ брой показвания на страници за сайта.
•    Страници за сесия - среден брой страници, разгледани за една сесия (посещение).
•    Средна продължителност на сесия - средна продължителност на времето, което потребителите прекарват на сайта за една сесия.
•    Степен на отпадане - процент на посетителите, които напускат сайта, след като са разгледали само една страница.
•    Нови посетители - процент на посетителите, които идват на сайта за първи път.

В дъното на oтчети "Аудитория" ще откриете допълнителна информация за следните показатели:

•    Език
•    Държава/ Територия
•    Град
•    Браузър
•    Операционна система
•    Доставчик на услуги
•    Мобилна операционна система
•    Доставчик на мобилни услуги
•    Резолюция на екрана на мобилното устройство


Промяна на сегменти

По подразбиране за всички отчети Google Analytics показва информация за целия трафик на електронния магазин, но имате възможност да прегледате и по-конкретна информация. Google е отделил някои популярни сегменти, които можете да разгледате, след като кликнете на "All Sessions" в горната част на отчетите и изберете нов сегмент от падащото меню.

 




Сравнение на сегменти

След като вече сте свикнали с тази информация, можете да решите да добавите сегмент. Добавянето на сегмент означава да сравните информацията от един сегмент срещу тази от друг сегмент. Можете например да сравните хората, които са направили покупка, с тези, които не са, и по този начин да видите какви са разликите между двата сегмента.

За да сравните сегменти, кликнете на All Sessions в горната част на отчетите и изберете първия сегмент, след което кликнете на "+ Add Segment" и добавете втория сегмент.

 




Как да използвате тази информация

Отчетите "Аудитория" дават ценна информация за потребителите, която можете да използвате, за да направите бизнеса си по-успешен.

•    Информацията за държавите, от които са потребителите, ще ви позволи по-добре да разберете интересите на потребителите от държави, до които например към момента не предлагате доставка.
•    Информацията за градове показва от кои градове са посетителите. Това ще ви помогне в планирането на доставките. Ще можете да изберете склад, който е по-близо до мнозинството от клиенти, като по този начин ще намалите времето и цената за доставка.
•    Информацията за браузър/ операционна система и резолюция на екрана ще ви помогне да разберете по какъв начин повечето посетители разглеждат сайта, така че да гарантирате, че сайтът ви е оптимизиран и работи добре при повечето посетители.


Отчети за придобиване

 



Отчетите за придобиване са много важни, защото дават информация за това как посетителите са намерили сайта. Така ще разберете какво помага да привличате посетители и какво – не, така че да увеличите броя на посетителите.

По подразбиране тези отчети ще ви помогнат да разберете:

•    Кои канали привличат най-много посетители.
•    Кои канали привличат посетителите, които показват най-голяма ангажираност със сайта.
•    Кои канали привличат най-много посетители, които купуват.

Освен отчетите за придобиване, трябва редовно да преглеждате отчета "All Referrals". Той показва страниците и домейните, на които има линк към вашия онлайн магазин и които привличат трафик към него.


Как да използвате тази информация

Отчетите за придобиване дават ключова информация за това как хората откриват сайта ви. Това, от своя страна, помага да разберете как можете да достигнете до още повече хора.

•    Като знаете кои канали са най-ефективни за привличане на трафик и осъществяване на продажби, ще можете да се фокусирате върху тях.
•    Като знаете кои сайтове са сложили линк към вас, както и какъв трафик идва оттам, ще видите как можете да се възползвате от всичко това.


Отчети "Поведение"

 



Тези отчети имат за цел да ви помогнат да подобрите съдържанието на своя сайт, както и начина, по който посетителите го възприемат. Това включва информация за скоростта и времето за зареждане на страниците – нещо, което оказва влияние върху оптимизацията.

Тези отчети също така могат да ви помогнат да видите степента на отпадане за всяка страница. Степента на отпадане, която се измерва в проценти, показва колко хора са напуснали сайта, след като са разгледали само една страница. Това обикновено е индикация, че страницата се е сторила объркваща за потребителите или пък те не са успели да открият това, което търсят. Виждайки за кои страници се отчита най-висока степен на отпадане, ще можете да им обърнете повече внимание.


Как да използвате тази информация

Отчетите за поведението на потребителите ще ви помогнат да видите кои части от сайта трябва да подобрите. Информацията в тези отчети играе ключова роля за осигуряване на по-добър потребителски опит, което, от своя страна, ще доведе до увеличаване на реализациите.


Реализации/ отчети за електронна търговия

 



Именно заради отчетите за електронна търговия под меню Реализации използвате функцията за проследяване на електронната търговия в Google Analytics. Платформи като Shopify подават за последващ анализ на Google Analytics информацията за вашите продукти, продажби и реализации.

Използвайте функцията за проследяване на електронната търговия, за видите какво купуват потребителите от вашия сайт. Това включва информация за:

•    Продукти - кои продукти купуват, в какви количества, какви приходи отчитате от тези продукти.
•    Сделки - информация за приходите, данъците, доставката и количествата за всяка отделна сделка.
•    Време за осъществяване на покупка - колко дни и брой сесии са необходими на потребителя, за да се реши да купи даден продукт, като се започне от последната кампания и се стигне до осъществяването на сделката.


Как да използвате тази информация

По-добрата информираност относно продажбите е ключов фактор за увеличаването им.

•    Информацията за това кои продукти се продават ще ви помогне да видите кои артикули са най-подходящи за клиентската ви база и за кои си заслужава да положите маркетингови усилия.
•    Приходите и броят продукти за сделка помагат да разберете дали не можете да постигнете по-добри резултати, като предложите по-големи отстъпки или премахнете таксата за доставка, ако клиентът е направил поръчка над дадена минимална стойност.


Разберете какво търсят потребителите чрез търсенето в сайта

Ако предлагате голямо разнообразие от продукти или пък имате богат продуктов каталог, търсенето в сайта е от огромно значение за клиентите ви. То обаче може да се окаже изключително ценно и за вас самите, защото ще знаете какво точно търсят потребителите. Свързвайки сайта си с Google Analytics, ще можете да надникнете в съзнанието на клиентите и да видите какво търсят те и какво пропускате вие.

За да свържете търсенето с Google Analytics, трябва:

•    да се логнете в Google Analytics;
•    да кликнете на "Admin" в горната дясна част на екрана;
•    да изберете профила;
•    да кликнете на View Settings;
•    да включите проследяването на търсене в сайт.

Има още една стъпка, преди да кликнете "Запази". А именно, параметрите на заявката за търсене в Google Analytics трябва да са същите като тези на сайта ви.


Как да разберете какви са вашите параметри на заявката за търсене

Отидете на сайта си и потърсене дадена дума или фраза. На страницата с резултати вижте URL адреса и намерете търсената дума.

Например може да ви излезе следният URL адрес, ако търсите "example search" в електронния си магазин:


Точно пред търсената фраза ще видите знак "=", а пред него буква, в случая "q". Тази буква представлява параметрите на заявката за търсене.

След като вече знаете каква буква или дума обозначава параметрите на заявката за търсене, можете да я изпишете в полето "Query Parameter" в настройките за търсене в сайта в Google Analytics, след което да дадете "Запази".

Вече сте направили настройки, така че Google Analytics да следи и записва какво търсят потребителите на сайта ви. Понякога може да минат до 24 часа, докато започне да се появява информация за търсенията на сайта ви.

След като е минало известно време и вече може да видите какво са търсили посетителите на сайта ви, отчета ще откриете под Behavior - Site Search - Search Terms.

В статиите на Google ще откриете повече информация за търсенето в сайт в Google Analytics.


Кампании

Вашите маркетингови кампании са едно от най-важните неща, за които трябва да следите в Google Analyics. Google Analytics ви позволява бързо да създавате и автоматично да проследявате кампании, като за целта просто използвате специален URL адрес.

За автоматично проследяване на кампании трябва просто да използвате Съставител на URL адреси, за да създадете проследим URL адрес.

 



За да използвате инструмента, въведете линка, който искате да проследявате, и малко допълнителна информация за своята кампания. След като попълните тази информация, Google ще ви даде проследим линк, който да използвате.

Когато използвате URL за различните си кампании, проследяването в Google Analytics автоматично ще разпознава и тагва кампаниите.

За да видите цялата информация за кампаниите си, отидете на Придобиване – Кампании.


Знанието е половин спечелена битка

Самата мисъл за множеството данни, графики и диаграми може да изплаши хората, които сега започват да използват Google Analytics. Основните показатели за вашия сайт и посетители са от огромно значение за разрастването на бизнеса ви.

Целта на тази статия е да ви запознае с основните неща в Google Analytics, така че голямото количество информация да не ви плаши.





Публикувано на 14.07.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация