Безплатна регистрация

Публикации

Оптимизиране на ползваемостта в интернет сайтовете

За успеха на рекламната кампания в интернет не е достатъчно просто да се натрупат посетители в сайта. Статистиката показва, че именно в началния етап от прохождането на един сайт става най-голямата загуба на целева аудитория.

 

Например, посетителят вече е дошъл в даден интернет ресурс, но още не е купувач на предлаганите там стоки или услуги – той просто се опитва да намери необходимата му информация. Какво се случва с госта в случаите, когато ползваемостта на сайта не е на необходимото равнище? Той идва в дадения сайт, но след като не успява да намери необходимата му информация, го напуска след прегледани 1-3 страници и време за разглеждане по-малко от 1 минута. По този начин е изгубен целеви посетител, който е заинтересован от предложените стоки и услуги, и то само заради това, че ресурсът не е успял да го заинтригува, да пробуди в него стремеж за сътрудничество, вместо да отиде при конкурентите.

В такъв случай се обезсмисля работата на SEO-специалистите, които насочват посетители към сайта. Технологиите на интернет рекламата предполагат не само умението да се насочат целеви посетители, но също така и умението да се създаде такава структура на сайта, при която загубата на потенциални клиенти да бъде сведена до минимум.

Всеки сайт е индивидуален и към него трябва да се използва индивидуален подход, но все пак съществуват типови грешки, които обикновено водят до това, клиентите да не могат да намерят интересуващата ги информация. Това са:

* лоша визуализация на основните раздели в сайта

* отсъстваща или лоша визуализация на целевите страниците

* недостатъчна визуализация на контактните данни

* усложнена система за навигация

* липса на единен стил в оформлението на сайта

* неспазване на пропорциите между изображения и текст

* обемист и трудно четим текст

* несъответствие на съдържанието с очакванията на посетителите

Това далеч не е пълен списък с грешките, допускани при разработката на страниците, които влияят както на общото възприемане на сайта, така и върху имиджа на компанията. Сайтовете, в които посетителят не се чувства комфортно, се асоциират с ниско качество на ресурса, а следователно и с ниско качество на оказваните от него услуги.





Публикувано на 20.08.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация