Безплатна регистрация

Публикации

Десетте най-разпространени грешки при уеб дизайна – първа част

Джейкъб Нилсън, експерт в сферата на ползваемостта и уеб дизайна, е съставил рейтинг от най-неприятните грешки, които допускат дизайнерите при разработката на уебсайтове. За съжаление става дума за едни и същи грешки, които продължават да се допускат от година на година.

 

Списъкът е съставен според резултатите от допитване до читателите на статиите на Джейкъб Нилсън. Тук потребителите сами посочват елементите, от които са недоволни в дизайна на съвременните сайтове. Удивително е, че този списък практически не се променя вече няколко поредни години – грешките неизменно остават едни и същи.


1. Нечетливост


Нечетливите шрифтове побеждават в рейтинга с грешките с огромно преимущество, като получават два пъти повече гласове, отколкото следващия елемент в списъка. Две трети от потребителите, оплакващи се от шрифтовете, са недоволни от техния прекалено малък размер, а останалите – от слабия контраст между текста и фона на страниците.


2. Нестандартни линкове


Линковете са главният интерактивен елемент на страницата и затова трябва да се спазват общоприетите норми за това, как трябва те да изглеждат: линковете трябва да се отделят с различен цвят и да са подчертани (без да се подчертава никакъв друг текст), трябва да се отделят прегледаните вече линкове, да се избягва използването на JavaScript или други нестандартни технологии, линковете да не се отварят в нов прозорец, освен PDF-файловете и няколко други изключения, да се информират посетителите за съдържанието, което ще видят при натискането на дадена връзка.


3. Флаш


На трето място по недоволство на посетителите са флаш елементите. Сайтовете и инструментите за навигация, изработени с флаш, продължават да остават изключително неудобни и непривични за потребителите.


4. Съдържание, което не е предназначено за уеб


Голямо недоволство предизвикват отделните страници или цели сайтове, които са като преписани от книга. Уеб страниците трябва да са кратки и удобни за бърз преглед.


5. Трудно търсене


Докато всичко останало може лесно да се поправи, то за подобряването на пълнотекстовото търсене в сайта може да се наложи инсталирането на специален софтуер. Но това действително си заслужава, тъй като търсенето е фундаментален компонент от поведението на потребителите в интернет.

Вижте: Десетте най-разпространени грешки при уеб дизайна – втора част





Публикувано на 19.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация