Безплатна регистрация

Публикации

Десетте най-разпространени грешки при уеб дизайна – втора част

Джейкъб Нилсън, експерт в сферата на ползваемостта и уеб дизайна, е съставил рейтинг от най-неприятните грешки, които допускат дизайнерите при разработката на уебсайтове. За съжаление става дума за едни и същи грешки, които продължават да се допускат от година на година.

 


Вижте: Десетте най-разпространени грешки при уеб дизайна – първа част

6. Несъвместимост на браузърите


Много уеб разработчици продължават да не проверяват сайтовете си за съвместимост с алтернативни браузъри, въпреки че огромна част от потребителите в интернет не използват Internet Explorer.


7. Неудобни форми


Хората често се оплакват от изобилието на различни форми, които често съдържат огромен брой ненужни въпроси. Тук можем да посъветваме във формите и анкетите да се оставят само най-важните въпроси, а останалите да се направят незадължителни, максимално да се внедри автоматичното попълване и когато страницата се отваря, курсорът да се премества в първото поле на формата, тъй като това икономисва един клик.


8. Липса на контактна информация или информация за компанията


Наистина много сайтове в интернет като че ли са създадени анонимно. Телефонният номер и адресът на електронната поща трябва задължително да присъстват на сайта, а също така желателно е публикуването и на пощенския адрес, тъй като никой не иска да си има работа с компания, която като че ли се опитва да се крие.


9. Страници с фиксирана ширина


Тук всъщност има два проблема:
а) на големите монитори страницата се превръща в тясна колонка от текст, а на малките може да се наложи използването на неудобния хоризонтален скрол
б) дясната част на страницата може да не се побере на листа хартия при разпечатка на принтер.


10. Неправилно мащабиране на снимки и изображения


Всъщност десетото място се заема от изплуващите прозорци, но Джейкъб Нилсън си е позволил вместо тях да разгледа проблема със снимките, тъй като с изплуващите прозорци и без това всичко е ясно – това е най-ненавистната рекламна техника. А въпросът с изображенията е по-интересен. Проблемът се състои в това, че в електронната търговия е много важно да се демонстрира продуктът във всичките му подробности. На снимките на дадена стока е задължително да се включи функция за зумиране, която показва снимката в увеличен размер. За съжаление на много сайтове тази функция е реализирана неправилно, например недопустимо е при зумиране да се показва една и съща снимка, която при увеличаване се размазва.

Гуруто в сферата на ползваемостта и дизайна Джейкъб Нилсън със загриженост отбелязва, че дизайнерите прекалено много се увличат от съвременните технологии, те непрекъснато организират конференции по "Web 2.0" и други съвременни разработки, докато нуждите на потребителите често се пренебрегват. А посетителите в интернет се нуждаят от това текстът да е четлив, съдържанието да отговаря на техните въпроси, а навигацията и търсенето да дават възможност да се намира нужната информация.





Публикувано на 19.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация