Безплатна регистрация

Публикации

Отварянето на линкове в нов прозорец – първа част

Известният специалист по уеб дизайн Джейкъб Нилсън сравнява практиката на отварянето на линкове в нови прозорци с продавач на прахосмукачки, който изсипва съдържанието на пепелника върху килима на потенциалния клиент.

 

Е, може би сравнението е малко преувеличено, но наистина е доста досадно, когато кликнете някой линк, изведнъж от нищото да Ви се отвори нов прозорец.

За нещастие отварянето на линк в нов прозорец все още е доста честа практика в интернет. Много сайтове го правят и със сигурност голяма част от тях ще продължат да го правят. Обаче, преди да следвате техния пример, обмислете добре дали да го правите, или не.


Защо не е добре линковете да се отварят в нов прозорец?


Тук са представени петте най-главни причини защо трябва да се опасявате от тази практика.

1. Освен ако не ги предупредите, потребителите в интернет най-вероятно очакват новата страница да се зареди в текущия прозорец. Неочакваните изненади може понякога да са забавни, но не и когато сърфираме из мрежата.

2. Отварянето на нов прозорец не позволява да се върнем към предишната страница с бутона 'back', който е втората най-използвана навигационна функция (след хиперлинковете), така че елиминирането й е много сериозен недостатък.

3. Отварянето на нов прозорец на браузъра може да дезориентира не дотолкова опитните потребители на интернет. Те могат да не забележат, че е отворен нов прозорец и могат да имат трудности с връщането към предишната страница.

4. Отварянето на нов прозорец на браузъра демонстрира неуважение към желанията на Вашите потребители. Ако искат да отворят нов прозорец, те могат и сами да направят това. Не ги принуждавайте да отварят нов прозорец, освен ако няма много добра причина да направите това.

5. Новият прозорец може да затрудни още повече използването на и без това претъпкания таскбар. Всички ние и без това губим много време в търсене на желания прозорец в таскбара. Не затруднявайте още повече този процес, като отворите още един допълнителен прозорец.



Обаче заради новия прозорец потребителите остават в сайта ми!


Всъщност не! Потребителите ще останат на Вашия сайт, тъй като той съдържа информацията, която те търсят, или защото тя ще им помогне да постигнат своите цели – а не заради това, че браузърът все още е отворен.

Ако потребителите желаят да се върнат на даден уеб сайт, те ще използват 'back'-бутона. Ако обаче е отворен нов прозорец, този бутон няма да им свърши работа, така че потребителите няма да имат възможност да се върнат назад с помощта на обичайния метод.

Вижте: Отварянето на линкове в нов прозорец – втора част





Публикувано на 19.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация